Evo što sve uzrokuje bubrežni kamenac

Tko god je imao bubrežni kamenac, vjerojatno se zapitao kako nešto toliko maleno može toliko boljeti. Otprilike svaka 11. osoba ima taj problem tijekom života, a jednom kad ga dobijete, imate 50 posto veću šansu ponovo ga imati. Donosimo vam razne moguće uzroke te neugodne neprilike.

Premalo kalcija

Iako se na prvi pogled čini da se radi o pogrešci, s obzirom na to da se bubrežni kamenci sastoje uglavnom od kalcija, na žalost, naše tijelo funkcionira na principu ravnoteže. Ako unosite premalo kalcija u tijelo, povećavate si šansu za bubrežni kamenac jer se onda kemijski spojevi koji se zovu oksalati nemaju s čim spajati u probavnom traktu, pa će se spajati s kalcijem u urinu.

Opsjednutost zdravim životom

Oksalati su tvari koje se nalaze u zelenom povrću poput špinata i repe. Ako ih previše unosite u tijelo, doći će do već spomenutog spajanja s kalcijem u urinu. Cilj bi vam trebala biti uravnotežena prehrana bez pretjerivanja s nekim namirnicama i s izbacivanjem drugih.

Sol

Ako stvarno pretjerujete sa soljenjem hrane i kupovanjem već posoljenih namirnica, moguće je stvaranje bubrežnog kamenca. Nitko u tijelo ne bi trebao unositi više od 2.300 miligrama soli dnevno, a oni koji pate od visokog krvnog tlaka, trebali bi se ograničiti na 1.500 miligrama dnevno.

Nedovoljno citrusa

Ako nikad ne stavljate limun u hranu i nikad ne jedete grejp, povećat će vam se šansa bubrežnog kamenca. Popijte limunadu barem jednom tjedno i na putu ste da riješite taj problem.

Previše mesa

Kao što smo već rekli, neuravnotežena prehrana nikad nije dobra. Kao što pretjerivanje sa povrćem nije dobro, tako ni česti mesni obroci bez ostalih namirnica neće imati bolji učinak na vaš organizam. Pretjerivanje s mesom ne ostavlja dovoljno mjesta za voće i povrće koje u sebi ima niz tvari važnih za naše zdravlje.

Život na jugu

Postoji često citirano istraživanje objavljeno 1996. u američkom časopisu o epidemiologiji koje ukazuje na to da osobe koje žive na jugu SAD-a imaju dvostruko veću šansu dobiti bubrežni kamenac od ljudi koji žive u umjerenijim klimama. To je zato jer oni koji žive u toplijim klimama gube više vode znojenjem. Kad ne pijete dovoljno vode, imate veći postotak minerala u manjoj količini urina, što povećava šansu njihova povezivanja u kamenje.

Previše hladnog čaja

Crni čaj je odličan izvor oksalata, no kao što smo već rekli – ako pretjerujete s pijenjem crnog čaja, povećavate si šansu za stvaranje pijeska i kamenja u urinu. Ograničite se na jednu šalicu dnevno, ako baš ne možete izdržati bez crnog čaja.

Limenka gaziranog pića

Često ispijanje tekućine dobar je način kako izbjeći bubrežni kamenca, no nije ni sve što teče isto. Slatka gazirana pića povećavaju šansu za bubrežni kamenac čak 23 posto.

Roditelji

Čak i vaši roditelji mogu biti krivi što ste dobili bubrežni kamenac. Naravno, pričamo o nasljednosti. Ako vam je jedan od roditelja imao bubrežni kamenac, to povećava šansu da ga i vi dobijete. Dio razloga leži u tome što jedan dio života gotovo sigurno jedete isto što i vaši roditelji, a drugi dio leži u genetskom materijalu koji ste od njih naslijedili.

Upalne bolesti crijeva

Nitko ne voli čuti nijednu od te tri riječi zajedno. Upalne bolesti crijeva povećavaju šansu bubrežnog kamenca, pogotovo ako patite od Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Dio uzroka kamenca leži u dehidraciji koju te bolesti često izazivaju proljevom.

Česte upale mokraćnog kanala

Ako često patite od upala mokraćnog kanala, to je mogući znak da imate kamenac koji vam blokira taj trakt, te da ste zato skloniji tom problemu. Ukratko, upala može biti znak bubrežnog kamenca.

Pretjerivanje s laksativima

Laksativi u prevelikim količinama remete sposobnost tijela da koristi hranjive tvari i lijekove,dehidriraju osobu, te mogu čak stvoriti i neravnotežu u elektrolitima. Većina osoba koje pretjeruju s laksativima su starije osobe koje vjeruju da moraju vršiti veliku nuždu jednom dnevno, te osobe koje boluju od anoreksije i bulimije.

Lijekovi za migrenu

Pretjerani unos lijeka Topamaxa povećava i šansu bubrežnog kamenca. Topiramat u tom lijeku može povećati pH vrijednost u urinarnom traktu, što zatim može dovesti do stvaranja kamenca.

Tjelesna težina

Pretile žene imaju oko 35 posto veću šansu dobiti bubrežni kamenac. Znanstvenici još ne znaju zašto je to tako, no pretpostavljaju kako višak kilograma mijenja sadržaj i pH vrijednost urinarnog trakta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...