Google napokon otkrio ime nove verzije Androida – Marshmallow

Google je novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Android predstavio još u svibnju ove godine na I/O konferenciji za programere kada su najavili Android M. Tijekom ovih nekoliko mjeseci novinari su nagađali koje će biti službeno ime nove verzije ovog mobilnog OS-a, a Googleovci su jučer prekinuli nagađanja i službeno najavili ime nove verzije Androida – Marshmallow.

Ova verzija trebala bi postati dostupna tijekom jeseni i prvi telefoni koje će pokretati Marshmallow bit će nadolazeća dva Googleova Nexus telefona, model s 5,2 inčnim ekranom kojeg razvijaju u suradnji s LG-jem i phablet s 5,7 inčnim ekranom na kojem rade s Huaweijem.

Android Marshmallow donesi neke nove i zanimljive opcije poput poboljšanog sustava za plaćanje Android Pay, opcije Now on Tap koja će omogućiti pristup Googleu Now dugim držanjem Home tipke, uvedene su i promjene vezane uz dozvole aplikacija koje se instaliraju na mobilne uređaje, operativni sustav bit će brži i sigurniji itd.

Iako je ovo dobra vijest za korisnike pametnih telefona koje pokreće Googleov softver (Android je instaliran na više od 80 posto smartphone uređaja) te iako je njegovo lansiranje najavljeno za jesen, pitanje je kada će Marshmallow biti dostupan većini korisnika.

Naime, poznato je kako Android ima problema s fragmentacijom, odnosno mali broj korisnika na svojim mobilnim uređajima ima instaliranu posljednju verziji Androida. Prema informacijama iz kolovoza ove godine, samo je oko 18 posto korisnika na svojim telefonima imalo instaliranu posljednju verziju Androida Lollipop, dok su ostali koristili starije verzije poput KitKata i Jellybeana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...