OTKRIVA JUTARNJI LIST

Izbori krajem studenog ili najkasnije početkom prosinca

Agencija ZARAPIX
Tamni način

Parlamentarni izbori, kako smo jučer neslužbeno doznali od osobe bliske premijeru Zoranu Milanoviću, ipak će se održati ove godine, a ne u krajnjem roku u veljači 2016. U SDP-u su na kraju definitivno odustali od ideje da se izbori održe 2016. pa se sada raspravlja samo o tome hoće li se održati u studenome ili početkom prosinca. Postoji nekoliko datuma, ali u vladajućoj stranci najbliže su tome da se izbori održe u studenome, i to prije 24. godišnjice pada Vukovara 18. studenoga.

Najizglednija je varijanta da se izbori održe 15. studenoga. U vladajućoj stranci ne žele da se obljetnica pada Vukovara politizira i da to bude jedna od važnijih tema u kampanji, ali s druge strane postoje i oni glasovi koji kažu da bi se možda ipak mogli pričekati i rezultati o kretanju BDP-a za treći kvartal koji izlaze krajem studenoga. No, premijer je, čini se, bliži varijanti da se izbori održe 15. studenoga, a ne početkom prosinca.

Odgađa se proračun

Također, kako smo doznali, proračun za iduću godinu neće se donositi jer u Vladi smatraju da nije pošteno donositi proračun za neku drugu Vladu, pa makar to opet bila njihova, već će se donijeti odluka o privremenom financiranju Iako na razini vladajuće koalicije još nije odlučeno kada će se održati parlamentarni izbori i sve se svodi ili na studeni ili ipak veljaču iduće godine – nakon što je postalo jasno da IDS neće ostati u Kukuriku koaliciji – sljedeći važan korak predstavlja sastavljanje izbornih lista. A prema izvorima iz Vlade, gotovo sva mjesta nositelja zauzet će ministri iz Vlade Zorana Milanovića.
U hodogramu vladajuće koalicije prvo je na redu službeno potpisivanje izborne koalicije SDP, HNS, HSU, Laburisti i A-HSS, a potom slijedi izbor nositelja lista u deset izbornih jedinica. Premda u Vladi tvrde da o ovom pitanju odlučuju sve stranke koalicije, u stvarnosti je sve u Milanovićevim rukama jer će SDP dati devet nositelja, a deseti pripada Hrvatskoj narodnoj stranci. Donedavno se razmišljalo o tome da se IDS-u ponudi prvo mjesto u VIII. jedinici, ali ova opcija sada je vrlo nerealna.

Sve o ovoj temi možete pročitati na portalu Jutarnjeg lista

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar