Izbori krajem studenog ili najkasnije početkom prosinca

Parlamentarni izbori, kako smo jučer neslužbeno doznali od osobe bliske premijeru Zoranu Milanoviću, ipak će se održati ove godine, a ne u krajnjem roku u veljači 2016. U SDP-u su na kraju definitivno odustali od ideje da se izbori održe 2016. pa se sada raspravlja samo o tome hoće li se održati u studenome ili početkom prosinca. Postoji nekoliko datuma, ali u vladajućoj stranci najbliže su tome da se izbori održe u studenome, i to prije 24. godišnjice pada Vukovara 18. studenoga.

Najizglednija je varijanta da se izbori održe 15. studenoga. U vladajućoj stranci ne žele da se obljetnica pada Vukovara politizira i da to bude jedna od važnijih tema u kampanji, ali s druge strane postoje i oni glasovi koji kažu da bi se možda ipak mogli pričekati i rezultati o kretanju BDP-a za treći kvartal koji izlaze krajem studenoga. No, premijer je, čini se, bliži varijanti da se izbori održe 15. studenoga, a ne početkom prosinca.

Odgađa se proračun

Također, kako smo doznali, proračun za iduću godinu neće se donositi jer u Vladi smatraju da nije pošteno donositi proračun za neku drugu Vladu, pa makar to opet bila njihova, već će se donijeti odluka o privremenom financiranju Iako na razini vladajuće koalicije još nije odlučeno kada će se održati parlamentarni izbori i sve se svodi ili na studeni ili ipak veljaču iduće godine – nakon što je postalo jasno da IDS neće ostati u Kukuriku koaliciji – sljedeći važan korak predstavlja sastavljanje izbornih lista. A prema izvorima iz Vlade, gotovo sva mjesta nositelja zauzet će ministri iz Vlade Zorana Milanovića.
U hodogramu vladajuće koalicije prvo je na redu službeno potpisivanje izborne koalicije SDP, HNS, HSU, Laburisti i A-HSS, a potom slijedi izbor nositelja lista u deset izbornih jedinica. Premda u Vladi tvrde da o ovom pitanju odlučuju sve stranke koalicije, u stvarnosti je sve u Milanovićevim rukama jer će SDP dati devet nositelja, a deseti pripada Hrvatskoj narodnoj stranci. Donedavno se razmišljalo o tome da se IDS-u ponudi prvo mjesto u VIII. jedinici, ali ova opcija sada je vrlo nerealna.

Sve o ovoj temi možete pročitati na portalu Jutarnjeg lista

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...