Otvoreno pismo vijećnice MO Bili Brig pročelnici Vanjak

Biserka Baljak, HSS-ova vijećnica MO Bili Brig, poslala je otvoreno pismo pročelnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Ivani Vanjak. Gospođa Baljak bila je primorana poslati poruku pročelnici Vanjak ovim putem, budući da je, kako ona kaže, bila u nemogućnosti “ostvariti komunikaciju s nadležnim institucijama” te radi “šutnje na koju su naišli kod Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Zadra”.

HSS-ova vijećnica putem pisma progovorila je o problemu koji ne muči samo Bili Brig, već i druge zadarske četvrti, a hoće li pismom kojega, cijeloga, u nelektoriranom obliku prenosimo riješiti išta ostaje za vidjeti.

Poštovana pročelnice Vanjak,

Obraćam Vam se kao vijećnica MO Bili brig. S obzirom da do sada niti na jedan dopis poslan Gradu Zadru od strane MO Bili brig, nismo dobili nikakav odgovor, pa makar i negativni, ne preostaje mi ništa drugo nego obratiti Vam se javnim putem.

rapska ul. i nevidljivi prometni znak

Nekoliko problema u našem mjesnom odboru ponavlja se već godinama, no za sada se ne pristupa njihovom rješavanju. Razumijemo da je naš MO najveći u sastavu grada Zadra te da se ne može jednakom dinamikom ulagati u sve njegove dijelove. No, kao stanovnica istočnog dijela MO Bili brig s punom odgovornošću tvrdim da se prema nama postupa kao prema građanima drugoga reda. Ne izrađeni nogostupi, kriminalno loše stanje kolnika, nedostatak javne rasvjete u brojnim ulicama, ne postojanje autobusne linije ili stanice, sve su to problemi koji nas muče već godinama. S potpunim pravom mogu reći da postoji Bili brig, urbano i komunalno uređeno stambeno naselje i „divlji zapad“ na njegovom istočnom dijelu. Prolazeći od istoka prema sjevero-zapadu, onoga trena kada prođete crkvu na Bilom brigu izgled se značajno mijenja, nogostupi, rasvjeta, ležeći policajci, uređeni kolnici, uređeni okoliš (više-manje). Mišljenja sam da je krajnje vrijeme da se počne ulagati u uređenje istočnog dijela MO Bili brig i na tu temu Gradu Zadru poslali smo ispred Mjesnog odbora veći broj dopisa. Kao što naglašavam, odgovor nikada niti na jedan nismo dobili.

novigradska 1

Kao vijećnica MO Bili brig smatrala sam da ću moći raditi na tome da se kvaliteta života u mom mjesnom odboru poboljša. No, izgleda da sam bila u krivu. Na gradskom vijeću grada Zadra predlažu se inicijative za komunalno uređenje, koje redom prihvaćate (inicijativa vijećnika Dukića za postavljanje javne rasvjete u sporednim ulicama od Hrvoja Čustića i inicijativa vijećnice Pletikosa za postavljanje dalekozora u ulici Hrvatskog Sabora?). Naš glas iz mjesnog odbora izgleda nije dovoljno glasan kad ne dopire do gradskog vijeća.

novigradska 3

Moram naglasiti kako apsolutno pozdravljamo rekonstrukciju odnosno proširenje Splitske ulice, koja predstavlja prometnu crnu točku, prvenstveno za pješake, na Bilom brigu. No, također u nekoliko navrata molili smo da se povede briga i o istočnom dijelu našeg mjesnog odbora. Izrazito frekventna ulica (Novigradska), u neposrednoj blizini osnove škole nema nogostupa, kolnici su potpuno razrovani, a kada krenu kiše, hodati se onuda ne može. Djeca jedino u gumenim čizmama mogu do škole, hodajući naravno po cesti. Rasvjeta u Novigradskoj je stara i dotrajala, a što je najbolje dolazi samo do pola ulice (križanje s Petrčanskom), nakon toga, sve do Bulevara, mrkli mrak. Ona djeca koja odlaze dalje od Petrčanske, u torbi moraju imati i čeonu lampadinu da sretno stignu doma. Žalosti nas što nakon svih naših službenih dopisa u dopuni plana komunalnih radova za ovu godinu (sa zadnje sjednice gradskog vijeća) nigdje nema predviđenih ulaganja u istočni dio MO Bili brig. Znači još jedna godina bez promjene. Ostaje za nadati se da mjesto u proračunu možda nađemo u idućoj godini!

novigradska 2

S toga, još jednom Vas usrdno molim, s obzirom na slične inicijative koje ste prihvatili na posljednjem Gradskom vijeću, da prihvatite i ovu inicijativu MO Bili brig, te da se makar malim koracima počne ulagati i u istočni dio MO Bili brig i da se nađemo u planu komunalnog uređenja za 2016 godinu, barem za postavljanje javne rasvjete u Novigradskoj ulici od križanja s Petrčanskom do Bulevara. Strpljivo ćemo čekati ako znamo što čekamo.

S poštovanjem,
Biserka Baljak, HSS-ova vijećnica u MO Bili brig

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...