Služba za liječenje ovisnosti Zadar: “Sve je više ovisnika o marihuani i novim tvarima, a javlja se i ovisnost o Internetu”

Antena Zadar kontaktirala je Službu za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar kako bi doznala više informacija o broju ovisnika na zadarskom području te o najčešćim tipovima ovisnosti koji se ovdje pojavljuju.

Izjavu nam je bila voljna dati Voditeljica službe dr. med. spec. epidemiologije Stela Klepac Erstić, a iz dobivenog teksta za vas smo izvukli najbitnije informacije.

– Posljednjih nekoliko godina broj liječenih ovisnika u našoj Službi je gotovo na istoj razini, oko 600 osoba godišnje. (…) Glavno sredstvo u osoba liječenih zbog zlouporabe droga su u preko 80% slučajeva opijati, a potom marihuana, sedativi, kokain,… Osobe srednje životne dobi najčešće se liječe od ovisnosti o opijatima, dok je među mladima najpopularnija droga marihuana. (…) U našoj Službi u 2014. godini novoregistrirana su 22 ovisnika, od toga 10 opijatskih, a 11 ovisnika o marihuani, izjavila je Klepac Erstić.

Da liječenje ovisnosti svakako ima smisla pokazuju podaci o sve manjem broju novih heroinskih ovisnika, a uz liječenje od ovisnosti ovisnici kroz liječenje dobivaju i način da se maknu od ulice i kriminala.

Ipak, problem u Zadarskoj županiji i dalje nije zanemariv.

U RH stopa liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika u dobi od 15.-64 godine iznosi 216,1 a u sedam županija stopa je viša od prosjeka Hrvatske (Zadarska (486,3), Istarska (474,9), Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska te Splitsko-dalmatinska, dok su ostale županije imale stope niže od hrvatskog prosjeka, kazala nam je Klepac Erstić.

Znatan problem za borbu protiv ovisnosti je i pojava novih droga koje su uglavnom sintetičkog porijekla, a značajna je i pojava novih spojeva koji oponašaju klasične droge. Najrašireniji način prodaje novih droga je putem Interneta i Smart shopova, a novi zakon Republike Hrvatske pokušao je te “legalne” supstance staviti pod kontrolu. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) 2014. godine popisao je 120 novih vrsta psihoaktivnih tvari čijoj popularnosti, nažalost, pripomaže medijska eksponiranost.

– Jedan od faktora koji potpomažu razvoju ovisnosti je odrastanje u rizičnom obiteljskom i socijalnom okruženju, pa mnogo osoba koje dolaze na liječenje u Službu dolaze iz takve okoline, ali to nije pravilo. (…) Neophodna je kontinuirana edukacija djelatnika ustanova za odgoj i obrazovanje kao i roditelja koje treba osnažiti da budu spremni na probleme koje nosi današnje odrastanje mladih, poručila je Klepac Erstić.

Uz droge, najčešće se ovisnost povezuje uz alkohol, lijekove te pušenje, ali, kazala je Klepac Erstić – sporadično se javljaju osobe ili članovi obitelji zbog problema klađenja/kockanja te ovisnosti o Internetu.

O drugim aktivnostima Službe, Klepac Erstić je spomenula kako u okviru njihovih Savjetovališta za mentalno zdravlje u Zadru, Gračacu, Benkovcu, Obrovcu i Pagu djeluje Savjetovalište za onkološke bolesnike u suradnji s Ligom za borbu protiv raka i udrugom Europa Donna. Tretman koji oni pružaju uključuje savjetovanje i psihijatrijski tretman oboljelima od karcinoma i njihovim obiteljima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...