Švercer trešnjama na zadarskoj tržnici zaradi 200 tisuća kuna

Ministar financija Boris Lalovac nedavno je negodovao oko nesklada između broja turista i broja izdanih računa, a sve na štetu državnog proračuna koji živi na PDV-u. Vlasnica OPG-a Drita Dunatov na zadarskoj je tržnici dala izjavu za Slobodnu Dalmaciju kojom šalje izravnu poruku upravo ministru Lalovcu.

– Koliko turisti kupuju, možda bismo bolje zarađivali da im naplaćujemo fotografiranje naših štandova!? Da Lalovac sjedne s nama, vidio bi da strani turisti kupuju jedan pomidor, jednu papriku, jedan peršin i dva krumpira! Može li se živjeti od takvog turizma?! Da nam nije domaćih turista i domaćih ljudi, naša bi sezona potpuno trokirala, jer kod nas dolaze ili slabo ili jako platežni turisti koji se hrane negdje drugdje.

Gospođa Dunatov osvrnula se i na sivu ekonomiju koja vlada zadarskom tržnicom:

– Pa samo na trešnjama za mjesec dana švercer zaradi oko 200.000 kuna, a to je više od ministrove godišnje plaće! Kada krenu domaće trešnje, šverceri ih otkupe i izvoze u Srbiju, a kada naše trešnje prođu, a krenu u Srbiji, dovoze ih odande i, naravno, prodaju ih ovdje za “domaći proizvod”, rekla je Dunatov i dodala:

Trenutno se to događa i s breskvama i nektarinama iz Zagreba. Samo na zadarskoj tržnici u sivoj se zoni vrte milijuni kuna, a država ne ubire stotine tisuća kuna poreza mjesečno. U Zadru se čeka certifikacija i tek će se tada jasno vidjeti koliko je puta švercerski posao jači od naših OPG-ova.

Ipak, izgleda da stvari i nisu tako sive, budući da je vlasnica OPG-a potvrdila kako se zadnjih dana lokalni ugostitelji okreću upravo kupnji svježih proizvoda na tržnici, izbjegavajući velike trgovačke lance.

Pitanje ostaje – mogu li prodavači na zadarskoj tržnici preživjeti samo od kupnje koju ostvaruju domaći ili bi se trebalo posvetiti više pažnje borbi protiv sive ekonomije, odnosno jačoj promidžbi proizvoda kojima se diče naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...