Volite selfije? Možda patite od selfitisa!

Sada kada je i izraz službeno usvojen čini se kako je s njim nastao i novi psihički poremećaj, barem tako tvrde iz Američke udruge psihijatara.

Prema njima, čin snimanja selfija može se smatrati psihičkim poremećajem. Definiran je kao opsesivno kompulzivna želja da se fotografira sam sebe i fotografija objavi na društvenim mrežama. Poremećaj je nazvan selfitis, pišeUbergizmo.

Do tog poremećaja navodno dolazi zbog nedostatka sampoštovanja i potrebe da se nadoknadi nedostatak intimnosti. Postoji nekoliko razina selfitisa, koji započinje tako što se osoba fotografira tri puta na dan, ali ne objavljuje nužno fotografije na društvenim mrežama.

Zatim  slijedi akutni selfitis, koji je prisutan kod osoba koje se fotografiraju tri puta na dan i objavljuju sve fotografije na društvenim mrežama. I treća, najozbiljnija razina, nazvana je kronični selfitis, a prisutna je kod osoba koje imaju ‘nekontrolirani poriv’ da se fotografiraju tijekom cijelog dana te objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama najmanje šest puta na dan.

U ovom trenutku ne postoji lijek za tu bolest, ali postoji mogućnost liječenja kognitivnim biheviooralnim terapijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...