Zadarski azil na jesen planira veće akcije; Mustač: “Najveći problem su nam mačke!”

Zaintrigirani manjkom novosti vezanih uz zadarski azil za napuštene životinje, a potaknuti pričama iz drugih azila u Hrvatskoj, odlučili smo kontaktirati Marijanu Mustač, voditeljicu lokalnog azila i razjasniti neka otvorena pitanja.

Mustač smo priupitali oko preseljenja azila, za kojeg se već dugo šuška da će dobiti novu lokaciju, no dobili smo odlučno negiranje takve mogućnosti.

– Nema preseljenja. Svakako ne u Privlaku. Mi vam nemamo veze s Privlakom, tu se radi o privatnom azilu jedne veterinarske ambulante. Za sada naš azil ostaje na istom mjestu i nema planiranog preseljenja. 

Priča je bilo i o nedovoljnom steriliziranju životinja u azilu, radi čega se njihov broj stalno povećava, no Mustač je i takve navode opovrgla.

– Psi i mačke se konstantno steriliziraju. Trenutno su velike vrućine koje smetaju životinjama usporile sterilizaciju, ali u pravilu se vrše dvije do tri sterilizacije tjedno. Uspjeli smo smanjiti broj lutalica, a pomagalo se i pri kastraciji i sterilizaciji udomljenih životinja. Bitna je promjena zakona na razini Republike Hrvatske koji bi obvezao vlasnike na sterilizaciju životinja, budući da je velik broj njih protiv toga, a radi se o važnoj stvari jer novo leglo uglavnom znači nove napuštene životinje. Na jesen planiramo nastupiti u medijima, provoditi edukaciju i kontaktirati sabornike – sve u suradnji s drugim udrugama na razini cijele države. U planu je i akcija koja bi uključila zadarske veterinare u besplatnu ili barem jeftiniju sterilizaciju pronađenih životinja. Bitno je uključiti što više veterinara da oni koji na to pristanu ne budu zatrpani poslom. 

Za mačke, koje su se tijekom našeg razgovora istaknule kao najveći problem u sferi napuštenih životinja Zadra, i dalje nema konkretnog rješenja.

– Bitno je osnivanje centra za mačke jer su najveći problem njihova brojna legla i lokacije na kojima se nalaze. Dnevno dobivamo brojne pozive od strane sugrađana, ali i turista o nezbrinutim mačkama na raznim lokacijama u gradu, ponajprije na Poluotoku. Mi ne znamo što ćemo s tim životinjama budući da azil za mačke ne postoji i to nije samo problem Zadra, već i cijele Hrvatske. Mislim da na razini države postoji samo jedan centar za mačke. Srećom, rješavanju problema pripomažu razne nezavisne udruge koje rade najbolje što mogu da zbrinu napuštene mačke. Kada govorimo o veličini problema, može se ustvrditi da je u Zadru problem mačaka 10 puta veći od problema pasa pa se svakako radi ka otvaranju azila posvećenog isključivo mačkama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...