Savjetujemo da zbog vaše sigurnosti ovih 5 stvari ne tražite na Googleu

Ako koristite Google, Bing, Yahoo ili bilo koju drugu tražilicu koja bilježi vašu IP adresu prilikom svakog pretraživanja, imajte na umu da postoje neke stvari – zapravo mnogo stvari – koje zaista ne biste trebali pretraživati.

Google, na primjer, može kombinirati podatke o vašoj povijesti pretraživanja s ostalim podacima o vašem identitetu i povezati ih u jedan profil koji potom oglašivači mogu koristiti kako bi dobili ideju o vama i vašim preferencijama. Upravo zbog toga biste uvijek trebali razmisliti dvaput prije nego što na googlate svoje probleme i interese.

Stranica CheatSheet donosi pet stvari koje nikada ne biste trebali googlati:

1. Stvari i pojmove koji mogu otkriti Googleu vašu lokaciju

Prije otprilike godinu dana kolumnist “New York Timesa” David Leonhard upozorio je na to koliko se pretraživanja na Googleu razlikuju s obzirom na geografski položaj korisnika. Na primjer, korisnici iz siromašnijih zemalja češće googlaju zdravstvene probleme, “mračne strane religije”, oružje… Vaša pretraživanja mogu Googleu i oglašivačima dati uvid u način na koji ekonomski trendovi utječu na vaš svakodnevni život.

2. Informacije o zdravstvenim problemima i drogama

Iako Google tvrdi da zabranjuje oglašivačima da se reklamiraju na osnovi osjetljivih informacija poput informacija o zdravlju korisnika ili informacija o vjerskim uvjerenjima, Google ipak ima pravo prikupljati informacije o vašim pretraživanjima o tim temama. Najveća opasnost ipak leži u činjenici da takvi podaci mogu vrlo lako “procuriti”.

3. Svoje nesigurnosti

Oglašivači su posebno usmjereni na zaradu na temelju nesigurnosti koje ljudi imaju oko svog izgleda, odnosa s drugim ljudima i slično. Pretraživanjem takvih pojmova zapravo obavljate sav “prljavi posao” kako za Google, tako i za sve oglašivače koji jedva čekaju prikupiti takve informacije o vama.

4. Ne pretražujte ništa sumnjivo (posebno na poslu)

Apsolutno biste trebali izbjegavati sumnjive pojmove poput “kako izraditi bombu”, posebno na poslu. U SAD-u je prije nekoliko godina zabilježen slučaj u kojem je poslodavac prijavio radnika jer je na Googleu pretraživao pojmove poput “ruksak” i “ekspres lonac”. Stoga, nemojte pretraživati sumnjive pojmove ili bilo kakve pojmove koji bi se mogli smatrati protuzakonitim.

5. Ne googlajte ništa što bi Googleu moglo pomoći da otkrije vaš identitet

Ako zaista želite izbjeći mogućnost da Google o vama stvori određenu sliku i prezentira je oglašivačima, izbjegavajte googlanje bilo kojih pojmova koji bi mu mogli pomoći da otkirje vaš identitet. S druge strane, možete izabrati alternativnu tražilicu poput DuckDuckGo kako biste spriječili analizu vaše povijesti pretraživanja, možete instalirati dodatak AdBlock Plus, Ghostey ili Disconnect kako bi se zaštitili od kompanija koje žele pratiti vašu online aktivnoat. Također, svakako provjerite svoje postavke privatnosti i uvijek se odlogiravajte iz računa na društvenim mrežama kada pretražujete web.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...