Ustavni sud potvrdio: “Novinar je točno percipirao Rena Sinovčića kao kriminalca!”

U rujnu 2010. godine, novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić drznuo se napisati članak koji ne ide u prilog zadarskom poduzetniku i vlasniku medijske kuće Vox Reni Sinovčiću i naravno, završio na sudu. Konkretno, spomenuti novinar napisao je članak naslova “Njega je nemoguće optužiti na sudu”, s nadnaslovom “Sve istrage protiv Rene Sinovčića završavaju u ladicama”, te podnaslovom “Nedodirljiv zbog ucjena i iznuda. Sinovčića se istraživalo više puta, ali nikada mu se ništa nije dokazalo”.

Sinovčić je, smatrajući da mu je povrijeđen ugled, podnio tužbu protiv EPH Medije na Općinskom sudu u Zadru  tražeći naknadu neimovinske štete u iznosu od 50.000 kuna.

Sinovčićevo mišljenje dijelio je i Općinski sud te je 2013. godine presudio u njegovu korist, a EPH Media trebala je isplatiti 20.000 kuna odštete. No, presudu je odbio i dijelom preinačio Županijski sud, smatrajući da je Općinski sud pogriješio što nije u obzir uzeo operativna policijska saznanja o Sinovčiću. Županijski sud potom je donio presudu da novinar Jutarnjeg lista nije povrijedio Sinovčićevo pravo na ugled, osobnost, čast i dostojanstvo građanina.

Smatrajući da Vrhovni sud na njegovo traženje nije proveo reviziju presude Županijskog suda, Sinovčić je protiv istog pokrenuo tužbu zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda. No, Ustavni sud presudio je u korist Vrhovnog suda, uz obrazloženje da je zahtjev za revizijom opravdano odbačen zbog male vrijednosti spora (ispod 200.000 kuna).

– U konkretnom slučaju podnositelj tužbe je osoba protiv koje je podneseno više kaznenih prijava, a drugostupanjski sud je taj koji u pobijanoj presudi zaključuje da je autor spornog članka točno percipirao podnositelja kao kriminalca, jer je autor članka nedvojbeno imao razloga povjerovati da su sve kaznene prijave odbačene zbog prijateljstva tužitelja sa sucima Županijskog suda u Zadru s osuđenim narkodilerima, kao i zbog pritiska na svjedoke, Ustavni sud citira u obrazloženju svoje odluke presudu Županijskog suda na koju se Sinovčić žalio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...