Završio je Alpe Adria Jet Ski Tour 2015

Nedjelja na virskoj plaži Jadro donijela je konačni rasplet etapnih utrka na „Alpe Adria Jet Ski Tour 2015.“ i ukupne pobjednike po klasama. Slovenac s hrvatskim dresom Tomaž Kete još je u subotu drugi put uzastopno osvojio Limited klasu, ali posljednjeg dana natjecanja nije uspio obraniti naslov u drugoj najcjenjenijom klasi – GP-u. Kao i u subotnjim vožnjama, dominirao je „Leteći Čeh“ Lukas Binar i uzeo zlatni GP pokal. S dvije pobjede u Limitedu, dvije u GP klasi te jednim trijumfom u klasi Stock pomeo je konkurenciju na borilištu plaže Jadro, pa mu je – više nego razumljivo – sve bilo lijepo.
„Odlična utrka u prekrasnom ambijentu. Dobro sam se osjećao, a kako nisam imao nikakvih problema sa skuterom sve mi je išlo od ruke“, rekao je pobjednik utrke i konačnog poretka u klasi GP u kojoj su piloti dostizali brzine od 120 km/h. Kete je na koncu zauzeo 2. mjesto u klasi GP, dok je najbolji hrvatski Jet pilot Slaven Ivančić uz dosta problema na utrkama došao do 6. pozicije. Nije bio zadovoljan kao natjecatelj, ali raspoloženje mu je kao organizatoru utrka bilo daleko od – nesretnog.
„Nisam zadovoljan postignutim rezultatima. Na Viru sam praktički na domaćem terenu pa sam htio više, ali nije išlo. Imao sam slabiji start i gubitak pozicije što je poslije bilo teško nadoknaditi. Sve drugo bilo je sjajno: uzbudljive utrke, prekrasan ambijent na plaži te susretljivost i entuzijazam domaćih ljudi kakav nigdje nismo doživjeli“, kazao je Ivančić. Organizacijom „Alpe Adria Jet Ski Tour“ finalnih utrka Vir je imao trodnevni spektakl u sportu koji je u ekspanziji. Uzbudljiv za gledanje, iznimno dinamičan i sportski dramatičan u utrkama GP-a sa 16 pilota, Jet Ski je bez sumnje stekao mnoštvo poklonika na Viru, a brojni virski gosti uživali su zajedno s domaćinima u trodnevnom morskom oktanskom cirkusu na plaži Jadro. Natjecanje su od 18. do 20. rujna organizirali i sponzorirali Općina Vir i „Vir turizam“ uz organizacijsku podršku općinskog komunalnog poduzeća „Vir održavanje“.

SENZACIONALNI POLJAK KACPER KANIA

Nije se još ni počeo brijati, ili bolje je kazati kako mu je dašak virskog maestrala odnio sve tri dlačice s brade, a stigao je na Viru „obrijati“ konkurenciju u klasi Stock. Mladi 14-godišnji Kacper Kania iz Poljske bio je prava senzacija: osvojio je 1. i 2. mjestu u pobjedničkoj klasi, a uspio je ostvariti prvu sezonsku pobjedu u GP-u te 2. i 3. mjesto na utrkama u Limitedu. Poput Slavena Ivančića i Tomaža Kete, Poljak Kania je pilot na utrkama Svjetskog prvenstva i velika nadolazeća Jet pilotska zvijezda.
„Ova mi se plaža jako sviđa, iako moram priznati kako je na moru puno teže voziti nego na riječnim ili jezerskim utrkama. More je drukčije gustoće, valovito je i zahtjevno, ali vrlo lijepo zbog boja i ambijenta. Presretan sam i zbog pobjede u klasi“, kazao je Kania.

VIR JE U SAMOM VRHU JET UTRKA U HRVATSKOJ

Pojavio se u ulozi komentatora utrka; objašnjavao je gledateljima pravila, pomagao u organizaciji, družio se s Jet pilotima, podijelio trofeje za ukupne pobjednike po klasama i na koncu dao mišljenje o svemu što se vidjelo na Viru tijekom trodnevnog Jet Ski Toura. Predsjednik Jet Ski saveza Hrvatske Davor Hundić bio je sveprisutan, ali nije riječ o čudu. Čovjek koji se dva puta upisao u „Guinnessovu knjigu rekorda“ obarajući rekorde u razdaljinama koje je prevaljivao na jetu, i to više od tisuću kilometara u jednom danu, stigao bi napraviti i više.
„S finalnom etapom na Viru pokazali smo svim Jet pilotima i ljubiteljima ovog sporta kako Hrvatska ima mnoštvo destinacija za organizaciju utrka. Naše je more jedinstveno na svijetu, a posebno je lijepa plaža Jadro koja je oduševila sve natjecatelje. Parkirali su se i spavali 20 metara od natjecateljske arene, a to nigdje nisu doživjeli“, govori Hundić dijeleći njihovu impresiju virskom utrkom.
„Sjajna, perfektna plaža za utrke te krasno i čisto more. Organizacija je također bila sjajna, pa su svi uživali. Virska utrka je nova dimenzija Alpe Adria Toura i sam vrh utrka u Hrvatskoj, a one su najbolje po organiziranosti i ambijentu. Ipak svi najviše vole voziti na moru“, dodao je prvi čovjek hrvatskog Jet Ski sporta.

POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG TOURA

Vir je na finalnim utrkama „Alpe Adria Jet Ski Tour 2015.“ ugostio ukupno 48 pilota iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke i Poljske koji su tijekom trodnevnog programa nastupili u 10 kategorija ili Jet klasa. Hrvatski pilot Tomaž Kete trijumfirao je u Limited klasi, kao i Karlo Brezni u klasi Novice Stock iako zbog ozljede nije nastupio na Viru. Evo svih ukupnih pobjednika ovogodišnje sezone po klasama:
Klasa GP – muškarci: 1. Lukas Binar (CZE), 2. Tomaž Kete (CRO), 3. Kevin Reiterer (AUT). Klasa Limited: Tomaž Kete (CRO), 2. Lukas Binar (CZE), 3. Jozef Bohuslav (SVK). Klasa Runabout Stock: 1. Bogdan Benko (SLO), 2. Rainer Eidner (GER), 3. Tomas Pazler (CZE). Klasa GP – žene : 1. Urška Breznik (SLO), 2. Christina Mahringer (AUT), 3. Heike Pinkert (GER). Klasa Stock: 1. Kacper Kania (POL), 2. Lukas Binar (CZE), 3. Attila Deri (HUN). Klasa Gentleman GP: 1. Jozef Bohuslav (SVK), 2. Attila Deri (HUN), 3. Attila Szep (SVK). Klasa Novice Stock: 1. Karlo Brezni (CRO), 2. Michal Prokop (CZE), 3. Zsuzsa Biro Domotor (HUN). Klasa Stock Lites: 1. Dragica Ivančić (SLO), 2. Gabor Szabo (HUN), 3. Karlo Brezni (CRO). Klasa Runabout GP: 1. Bogdan Benko (SLO), 2. Jerry Sobczak (POL), 3. Rainer Eidner (GER). Freestyle: 1. Josef Pöchendorfer (AUT), 2. Manuel Schmidt (AUT), 3. Wolfgang Strasser (AUT).

JETOVI ILI MOĆNI VODENI SKUTERI

Jet Ski je naziv modela vodenih skutera kojega je proizveo „Kawasaki“, a postao je naziv za sve vodene skutere bilo kojeg svjetskog proizvođača. S relativno prihvatljivim cijenama za nove modele od 10 do 15 tisuća eura, jetovi su popularna vozila za rekreaciju s obaveznom dodatnom opremom koja obuhvaća sigurnosni prsluk i kacigu. Mogu razviti brzine od oko 140 km/h, pa su osim kao rekreacijska vozila poznati i kao vodeni bolidi za utrke Europskog i Svjetskog prvenstva te „Alpe Adria Jet Ski Toura“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...