Gubite kilograme u procesu mršavljenja: Gdje nestaje sva ta masa?

Čvrsto ste odlučili izgubiti na težini, koncentrirali se na dvije najvažnije stavke u tom procesu- prehranu i tjelesnu aktivnost, i tjelesna težina počela se smanjivati.

Nepoželjno masno tkivo polako se topi i nestaje. Do nedavno je bilo tu, ali više ga nema. Gdje je nestalo?

Mnogi stručnjaci koji su uključeni u procese reduciranja tjelesne težine poput liječnika, nutricionista i trenera smatraju kako se masno tkivo u procesu mršavljenja pretvara u  toplinsku energiju i izlučenu vodu. Međutim, pravi odgovor pomalo je iznenađujući.

Masne stanice u organizmu imaju funkciju pohranjivanja energije iz hrane u obliku masnih kieselina zvanih trigliceridi. Kako se trigliceridi talože u stanici, stanica raste. Ljudi imaju između 10 i 30 bilijuna masnih stanica, a taj broj kod pretilih osoba raste i do 100 bilijuna.

Broj masnih stanica u tijelu može rasti, ali kad gubimo na težini, ne smanjuje se njihov broj, već samo veličina stanice. Dakle, veličina stanica može se mijenjati, i njihova sposobnost rasta uvijek postoji. Jedini način za smanjenje broja masnih stanica prilično je invazivan, a to je liposukcija. Rast i smanjivanje masnih stanica uvjetovano je prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Znanost dugo vremena dobro poznaje procese metabolizma mršavljenja, ali sve je još dublje istražio australski fizičar Ruben Meerman sa Sveučilišta New South Wales i rezultate prezentirao 2013. godine.

Matematički je izračunao postotke pri gubitku tjelesne težine, te došao do začuđujućih odgovora: čak 84% potrošene masti nestaje u zraku kroz izdahnuti ugljični dioksid, dok se ostatak od 16% pretvara u vodu koja se odnosi na suze, znoj, urin i slično.

Rezultati istraživanja govore kako izdahnuti ugljični dioksid ne šteti okolini.

Iako bi se iz navedenog moglo zaključiti kako bi se bržim disanjem izlučivala mast, to baš nije tako – možete samo hiperventilirati.

Promjena načina života, prehrambenih navika, te neizbježna tjelesna aktivnost jedina su provjerena formula za gubitak tjelesne težine i smanjivanje veličine masnih stanica, i kroz taj proces možete sigurno izdisati suvišne kilograme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...