Izložba GARBAGE EPIC u galeriji ZadART

U četvrtak, 22. listopada, u 19:30 sati, otvara se izložba GARBAGE EPIC u zadarskoj galeriji ZadART, Kovačka 3.

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada, a možete ju pogledati svakim danom od 17 do 22 sati.

Autori izložbe su Nikola Vincelj – Jinks, Domagoj Buljan, Mate Ujević, kustosica je Natasha Kadin, dok je za dizajn zaslužan Nikola Križanac. Producet izložbe je Mavena – 36 njezinih čuda, www.mavena.hr, koju podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, a donatori su Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH.

Izložba GARBAGE EPIC nastala je tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu platforme S.E.A Silba Environment Art, koju udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine.

– Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Radi jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, kažu organizatori.

Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je grafički umjetnik Nikola Vincelj – Jinks, koji je uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegli, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak.

Izloženi eksponati biti će tijekom trajanja izložbe ponuđeni na aukciji te će se donacije prikupljene aukcijom uložiti u organizaciju nove umjetničke kolonije na Silbi.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali umjetnici – zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije umjetnika, te su 2010. godine mladi umjetnici na Silbi osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaraju i rade na poboljšanju uvjeta rada, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim umjetnicima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim radovima.

MG NovoMedijska Galerija je platforma suvremene novomedijske umjetnosti pokrenuta 2010. sa ciljem da producira, koproducira, prezentira, promovira i distribuira novomedijsku umjetnost i umjetnike, posebno hrvatske umjetnike mlađe generacije, te da uspostavi i razvija međunarodne suradnje hrvatskih i inozemnih umjetnika. Koncept NMG usmjeren je na istraživačke i participativne programe vezane uz teme aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu, koji rezultiraju sa kustoskim konceptima, intermedijskim  događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih kooperacijskih medijskih projekata.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...