Izložba GARBAGE EPIC u galeriji ZadART

U četvrtak, 22. listopada, u 19:30 sati, otvara se izložba GARBAGE EPIC u zadarskoj galeriji ZadART, Kovačka 3.

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada, a možete ju pogledati svakim danom od 17 do 22 sati.

Autori izložbe su Nikola Vincelj – Jinks, Domagoj Buljan, Mate Ujević, kustosica je Natasha Kadin, dok je za dizajn zaslužan Nikola Križanac. Producet izložbe je Mavena – 36 njezinih čuda, www.mavena.hr, koju podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, a donatori su Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH.

Izložba GARBAGE EPIC nastala je tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu platforme S.E.A Silba Environment Art, koju udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine.

– Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Radi jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, kažu organizatori.

Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je grafički umjetnik Nikola Vincelj – Jinks, koji je uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegli, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak.

Izloženi eksponati biti će tijekom trajanja izložbe ponuđeni na aukciji te će se donacije prikupljene aukcijom uložiti u organizaciju nove umjetničke kolonije na Silbi.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali umjetnici – zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije umjetnika, te su 2010. godine mladi umjetnici na Silbi osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaraju i rade na poboljšanju uvjeta rada, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim umjetnicima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim radovima.

MG NovoMedijska Galerija je platforma suvremene novomedijske umjetnosti pokrenuta 2010. sa ciljem da producira, koproducira, prezentira, promovira i distribuira novomedijsku umjetnost i umjetnike, posebno hrvatske umjetnike mlađe generacije, te da uspostavi i razvija međunarodne suradnje hrvatskih i inozemnih umjetnika. Koncept NMG usmjeren je na istraživačke i participativne programe vezane uz teme aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu, koji rezultiraju sa kustoskim konceptima, intermedijskim  događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih kooperacijskih medijskih projekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...