Policajci u Zagrebu dobili kamere na odorama, morat će snimati sva postupanja

U Policijskoj upravi zagrebačkoj, splitsko dalmatinskoj i primorsko goranskoj predstavljen je novi projekt policije E-sigurnost. Modernizirani su operativno komunikacijski centri (OKC) u kojima će sada dežurni operativci moći lakše koordinirati i upravljati dojavama s terena.

Nove informativne sustave za sad su dobila tri OKC-a, u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a u drugoj fazi vrlo brzo, dobit će ih i Ravnateljstvo policije i Policijska uprava osječko-baranjska. Osim toga, predstavljen je i sustav e-policija – za sada je 50 policijskih vozila u Zagrebu opremljeno računalom i pisačem zahvaljujući kojima će moći brže djelovati.

Također, policajci su dobili i videokamere na odori te će od sada morati snimati sva policijska postupanja. Kako je naglasio Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, s jedne strane to će pridonijeti profesionalnosti i zakonitosti postupanja policije, ali će se građane zaštititi od eventualnog neprofesionalnog postupanja policije. S druge strane, pridonijet će zaštiti policajaca jer će se svako postupanje snimati i policija će se zaštititi od neutemeljenih optužbi.

U rad će uskoro krenuti i aplikacija za građane kojom će oni moći snimiti događaj koji ugrožava sigurnost i anonimno poslati na policijski sustav. Svečanom implementiranju E-sigurnosti prisustvovali su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, Goran Burušić, načelnik PU Zagrebačke, Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec te predstavnici Ericsson Nikole Tesle koji su radili na softveru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...