Postignut dogovor o financiranju CGO-a “Biljane Donje”

Danas je postignut dogovor oko sufinanciranja lokalnog udjela pri uspostavi i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Temeljem postignutog dogovora 10% iznosa lokalnog udjela odnosno 3.353.967,70 kuna osigurat će Zadarska županija, a 90 posto odnosno 30.185.709,30 kuna sve jedinice lokalne samouprave kao budući korisnici CGO-a razmjerno količini proizvedenog otpada odnosno otpada kojeg treba u centru zbrinuti. Sva navedena sredstva osiguravat će se u naredne 3 godine.

Projekt uspostave i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom “Biljane Donje” procijenjen je u ukupnoj vrijednosti od 385.000.000 kuna prihvatljivih izdataka – troškova za sufinanciranje sredstvima fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti. Centar za gospodarenje otpadom trebao bi biti otvoren u prosincu 2018. godine.

– Ovo je jedan od  najvećih projekata na području Zadarske županije i projekt kojega moramo realizirati kako bi riješili problem otpada u našoj županiji. Već je puno toga učinjeno i znatna su sredstva uložena u  njegovu  realizaciju, pa vas stoga pozivam da odgovorno sudjelujete u sufinanciranju, istaknuo je župan Stipe Zrilić i dodao kako postoji problem sufinanciranja svih razvojnih projekata, ali da je ovo projekt koji se mora realizirati.

Gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta istaknuo je kako je izgradnja CGO-a jedna od najznačajnijih dugoročnih investicija u našem kraju, kako imamo preko 300 divljih deponija, a da samo zahvaljujući dugogodišnjem upornom radu imamo šansu riješiti to pitanje.

– Molim vas da ovaj projekt shvatimo ozbiljno, ovo nije političko pitanje, ovo je pitanje kakav ćemo okoliš ostaviti našoj djeci, zaključio je Kalmeta i pozvao sve predstavnike jedinica lokalne samouprave da postanu suvlasnici ovog centra, sukladno udjelu novčanih sredstava koje za njegovu izgradnju osiguraju.

Sastanak je održan u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije, a osim župana Stipe Zrilića i njegovog zamjenika Božidara Longina, gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete i Gradonačelnika Grada Benkovca Branka Kutije, na sastanku su bili direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović te načelnici, gradonačelnici i predstavnici općina i gradova u Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...