PREMIJER PLENKOVIĆ OBIŠAO CGO BILJANE DONJE Ovaj projekt vrijedan 90 milijuna eura mijenja pitanje odlaganja otpada i dovodi nas u novu fazu, recikliranje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Zadarskoj županiji gdje sudjeluje u programu obilaska Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijednog gotovo 90 milijuna eura koji je danas pušten u probni rad. Uz predsjednika Vlade u Centru su nazočili potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić te direktor CGO-a Dino Perović.

– Vidjeli smo probni rad Centra za gospodarenje otpadom, velikog projekta Zadarske županije, Grada Zadra, Grada Benkovca koji je vrijedan 90 milijuna eura, dugi niz godina se pripremao, i sada se njime mijenja pitanje odlaganja otpada te nas dovodi u novu fazu, a to je recikliranje. Sjajna je investicija i čestitam svima  koji su poduprli ovaj projekt, onima  koji su ga izveli i onima koji su godinama radili da se ostvari. Ovo je smjer koji je bitan i za druge krajeve Hrvatske, budući da ovakvih centara sve skupa prema projekcijama treba biti  10-ak. Mislim da je to konkretan doprinos svemu onome što Hrvatsku čini zemljom koja je dvanaesta po globalnim ciljevima održivosti UN-a i na taj način doprinosimo zaštiti okoliša, idemo ukorak s kvalitetom života i cirkularnom ekonomijom, istaknuo je premijer Plenković.

Naglasio je kako je država u 2022. godini imala stopu recikliranja od 34 posto, dok je na odlagalištu završavalo 56 posto komunalnog otpada.

– Stavljajući u funkciju CGO  Biljane Donje i druge centre koji se grade u Hrvatskoj, za deset godina bi trebali doći do toga da recikliramo 65 posto otpada, istaknuo je danas premijer Plenković.

Tijekom svoje posjete Zadru i Zadarskoj županiji sudjelovao je i na svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar, a tom prigodom je uručio i više ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost kroz aktivnosti u okviru NPOO-a za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

-Također, izrazito smo zadovoljni da je danas ovdje uručen niz ugovora između Hrvatskih voda, Grada Zadra i Zadarske županije za veliki projekt izgradnje projektne dokumentacije vrijedne 5,2 milijuna eura za izgradnju cijele vodoopskrbne mreže u priobalnom dijelu Zadarske županije, u zaleđu, ali i na otocima što je posebno važno jer cijeli zadarski arhipelag treba vodu, plus projekti desalinizacije na tri otoka koji su udaljeniji, pa bi to bilo nesvrhovito. Imamo tu još i dva ugovora o aglomeracijama koji su uručeni i potpisani s Imotskim i Lošinjom, te  još sedam ugovora u priobalnom dijelu Hrvatske. Radi se o projektima Hrvatskih voda, vrijednima 170 milijuna eura, financiranima dijelom iz EU sredstava, a ostalo iz državnog proračuna, sjajnim projektima podizanja kvalitete života diljem Hrvatske, a tu je jako važna uloga lokalnih jedinica lokalne samouprave i njhovih vodovoda koji imaju ključnu ulogu nositelja ovih projekata, poručio je premijer.

Nakon obilaska CGO Biljane Donje i Islama Grčkog, premijer će svoju posjetu Zadarskoj županiji okončati u Benkovcu gdje će prisustvovati na 34. obljetnici osnivanja HDZ-a Benkovac i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...