Sezona završila, na birou blagi porast nezaposlenosti

Turistička je sezona utihnula, a Zavod za zapošljavanje se lagano, ali sigurno počinje “popunjavati”. Krajem rujna u Hrvatskoj je zabilježeno 259.459 nezaposlenih osoba. U odnosu na kolovoz radi se o neznatno povećanje od 1.1%, međutim u usporedbi s prošlogodišnjim rujnom, primjetno je smanjenje nezaposlenosti od gotovo 11%.

A kakva je situacija u Zadru? U Područnom uredu Zadar evidentirano je 6.754 nezaposlenih osoba, odnosno 310 osoba više nego u kolovozu. Stavljeno u postotke, riječ je o povećanju nezaposlenosti od 2.6%, nešto više od državno prosjeka. Budući da je Zadar izrazito orijentiran na turizam, a samim time i na poslove sezonskog karaktera, ovakva situacija zapravo je posve očekivana.

 

No, kao veliki problem ističe se nezaposlenost mladih u dobi od 25 do 29 godina. Prema evidencijama zadarskog Zavoda, čak je 831 osoba ove dobi bez posla. Situaciju donekle ublažavaju mjere za poticanje zapošljavanja mladih i iako su pomaci na ovom planu uočljivi, to je još daleko od zadovoljavajućeg. Vrijedi dodati kako je nezaposlenost mladih problem s kojim se suočavaju ne samo Zadar i Hrvatska, već i Europa.

Valja istaknuti kako je još veći broj nezaposlenih osoba u dobi od 55 do 59 godina starosti, njih 889, a bilježi se i  povećanje broja korisnika novčanih naknada. Prošlog je mjeseca  pravo na naknadu koristilo 1.462 nezaposlenih osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...