Glasovac Kalmeti: “Ni vi, kao ni vaš stranački kolega, ne znate brojati do pet!”

U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra. Na dnevnom redu predviđeno je 18 točaka.

Sjednica je započela minutom šutnje za sve poginule branitelje.

9:10 Vijećnica SDP-a Sabina Glasovac prva se javila za riječ i predložila izmjenu dnevnog reda, odnosno skidanje s istog točke koje se odnose na ŠRC Višnjik, budući da, kako ističe, o tom projektu javnosti nije puno poznato, a njihovo je pravo da budu upućeni u događaje u svom gradu. Podsjetila je i na Državnu reviziju koja je upozorila na veliku zaduženost Grada.

– Moj je stav da uputimo javnost u ovaj vrijedan projekt, sigurna sam da će javnost kroz široku javnu raspravu prepoznati projekt i dati zeleno svijetlo, kazala je Glasovac.

9:20 Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša također traži skidanje ovih točaka s dnevnog reda, a traži da se razgovara o produženom boravku u osnovnim školama, ističući nužnost zbrinjavanja sve djece dok su im roditelji na poslu.

– Kakvi su to ravnatelji koji nisu napravili popis djece koja su u teškoj socijalnoj situaciji i nisu od države zatražili besplatan obrok za njih?, nastavio je Rubeša o problemima u školstvu, no Živko Kolega ga je prekinuo ugasivši mu mikrofon.

– Ako uvrstimo u točku dnevnog reda, tada ćete obrazlagati, oštar je bio Kolega.

Marko Pupić- Bakrač iz Akcije mladih i Antun Novoselović također su za skidanje točaka o ŠRC-u Višnjik s dnevnog reda.

9:30 Reno Sinovčić pak podržava točke dnevnog reda koje se dotiču Višnjika. Na Kolegino upozorenje da u ovom trenutku može samo predlagati izmjene dnevnog reda, a ne i podržavati predviđeni. Na isto ga je s klupe upozorila Glasovac, na što joj je Sinovčić uzvratio “Vi dođete kao guska za ovu govornicu i nitko vas ne zaustavlja“.

9:35 Glasovac i njezin stranački kolega Darko Vrdoljak upozorili su Kolegu na kršenje Poslovnika, a Vrdoljak je dodatno podsjetio kako je Sinovčić vijećnike uspoređivao ne samo s domaćim životinjama, nego je u nekim prošlim prilikama nekog iz vijeća nazvao i silovateljem. Tražio je da se takvom Sinovčićevom ponašanju stane na kraj.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta podržava javnu raspravu o ŠRC-u Višnjik, stoga se ove točke skidaju s dnevnog reda.

– Ne želim da se počne govoriti o nekim zavjerama, jer toga nema. Javnost je bila upoznata s vizijom razvoja Višnjik putem jednog od Kolegija gradonačelnika. No, ipak su nam se javile određene udruge tražeći dijalog, to ćemo im i omogućiti, kaže Kalmeta.

9:50 Glasovac je zamolila Kalmetu da joj nabroji pet stvari koje je on napravio za Zadar u svom mandatu, a upitala ga je i podatke o zaposlenosti tijekom tog razdoblja. Osvrnula se i na problematiku oko Gaženice, zatraživši da zajedno odu onamo.

– Ti istupi izgledaju tužno u medijima, jer uvijek izostajete. No, naša vlada je uložila preko 8 milijuna kuna u Gaženicu, dok je Vaša dala tek oko 3 milijuna, kaže Glasovac i dodaje:

– Vi taj projekt ne možete upropastiti, to je dobar projekt. Ali, napravili ste pravi kokošinjac od putničkog terminala i jedva ste dočekali naplaćivati parkiralište otočanima.

Kalmeta je pristao na posjet, no tek po završetku parlamentarnih izbora.

– Ići ću u Gaženicu otići nakon 8. studenog i budite sigurni da me tamo neće dočekati sadašnji ravnatelj Bilić, rekao je Kalmeta.

– Mi smo jedini grad i jedina županija koji u tragičnoj bilanci ove vlade nisu zabilježili povećanje nezaposlenosti, nego i povećanje zaposlenosti. SDP-ova vladajuća koalicija se busala sloganom kako je “Naš posao dati vama posao”, odgovorio joj je Kalmeta, dodajući da je na državnoj razini sve manje zaposlenih i sve više iseljenika.

9:55 Ni vi, kao ni Vaš stranački kolega ne znate brojati do pet, osvrnula se Glasovac na Kalmetin odgovor u kojem na koncu nije naveo 5 stvari kako je od njega zatražila. Glasovac još dodaje kako je u Hrvatskoj nezaposlenost drastično smanjena za mandata aktualne vlade, upravo zahvaljujući mjerama aktivne politike za mlade.

10:00 Pupić Bakrač burno je reagirao na riječi Jose Nekića, pa je zaradio opomenu. Naime Vrdoljak je upitao Nekića koliko je članova njegove uže i šire obitelji zaposleno u školstvu.

– Vaše pitanje je fašističko, vi tražite da članovi moje obitelji nose zvijezde na reveru kad odlaze na posao. Što se dirate u moju obitelj, idioti jedni?!, obrecnuo se Nekić, na što je Vrdoljak zatražio pismeni odgovor, uz mogućnost da se i DORH pozabavi spomenutim pitanjem.

10:20 SDP-ov Erol Gaši upitao je gradonačelnika zbog čega Tomislava Karamarka smatra lokalpatriotom, kako je jednom prigodom opisao šefa svoje stranke. Umjesto konkretnog odgovora, Kalmeta je preporučio Glasovac da bude među prva tri kandidata, jer će toliko mandata prema njegovim predviđanjima SDP osvojiti u IX. izbornoj jedinici.

Nakon što je Gaši inzistirao na odgovoru, Kalmeta mu je odgovorio da je Karamarko, za razliku od njega, rođen i kršten u crkvi sv. Šime.

10:30 Rubeša je iznio delikatno pitanje o obitelji Bojko, tražeći objašnjenje o tome kako moguće da je grad oduzeo stan ovoj obitelji hrvatskih branitelja pa im ga potom ponudio u najam.

10:40 Vaš jedini svjedok pri oduzimanju stanarskih prava obitelji Bojko, potpisao je izjavu kod javnog bilježnika da nikad nije svjedočio na sudu, objasnite sada to! Sramotno je što sve radite svojim građanima i pritom se još nazivate domoljubnom koalicijom!, rekao je Rubeša, nakon što mu je objašnjeno da obitelj nije iseljena, već plaća 200 kuna stanarine. Riješenje je donijeto na osnovu svjedoka koji je potpisao da obitelj nije bila u svom stanu dulje od 6 mjeseci, objašnjeno je.

11: 15 Pupić Bakrač ističe kako nitko nije odgovarao zbog nezakonitog naplaćivanja parkiranja od strane tvrtke “Obala i lučice” te dodaje kako je sad ustanovljeno da spomenuta tvrtka nema koncesiju na pomorsko dobro. Pupić Bakrač se pita do kad će “Obala i lučice” nesmetano kršiti zakone Republike Hrvatske. Na ovo će pitanje dobiti pisani odgovor.

Pupića Bakrača zanima još i hoće li Kalmeta pozvati na odgovornost i prijaviti sudionike tučnjave HDZ-ovih Denisa Karlovića i Daria Vrsaljka. Kalmeta mu je odgovorio kako on nikoga ne opstruira u njegovom iznošenju priče, dodajući kako je ista prenapuhana.

– Nitko tučnjavu ne negira, samo ne žele govoriti o razlozima. Verbalno ih osuđujete, ali ne činite ništa po tom pitanju, zaključuje Pupić Bakrač.

10:40 Novoselović se dotakao vijećničkih pitanja HDZ-ovaca.

– Oni su te odgovore već dobili od svojih pročelnika i dobro su ih pripremili. Nadalje, zanima me predizborni skup HDZ-a na Dračevcu gdje ste na Dan obrane pozvali predsjednika stranke državne razine, organizirali besplatne autobuse i tako dalje, rekao je Novoselović i upitao Kalmetu gdje je bio 1991. godina.

– Bio sam nenaoružan član i bio sam u ratu, za razliku od vas, neću niti pričati što ste u ondašnjoj Jugoslaviji radili zadarskoj djeci, odgovorio mu je Kalmeta.

– Bio sam na Bokanjcu na prvoj crti obrane. Mene zanima tko je bio vaš zapovjednik? Vi ste dokazali kad je za vas rat počeo, to je bilo kada je za mene završio. Naime, uključili ste se u kasnijoj fazi, kad je sve već bilo gotovo, replicirao mu je Novoselović.

– Ma o čemu vi pričate, od prvog dana sam bio u ratu, to će vam moj zapovjednik potvrditi. Što ću ja vama govoriti, vi ste zadarsku djecu tukli kad su išli na Badnjak u onom prošlom sistemu, obrušio se Kalmeta na Novoselovića.

12:10 Kad netko blati gradonačelnika, nitko od oporbe ne skače zbog toga što se čovjeka napada prije nego što mu je išta dokazano, a kad ja spomenem neku domaću živinu, svi su na nogama, ističe Sinovčić vezano uz svoj raniji istup u kojemu je Glasovac nazvao guskom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...