Ljekoviti recepti iz Ravnih kotara

Stanovnici Ravnih kotara u prošlosti odlazili su liječniku većinom kad su bili teško bolesni ili gotovo na umoru. Razlog tome najčešće  je bila udaljenost bolnice i liječnika od mjesta stanovanja te imovinske prilike. Lijekove odnosno ljekovite pripravke pronalazili su u svojoj okolini, a mnogi od njih koriste se i danas.

Maslinovo ulje bilo je korišteno u mnogim ljekovitim pripravcima. Puno nezasićenih masnih kiselina, iznimno je zdravo za probavu, a prema narodnom vjerovanju treba se popiti natašte. Maslinovo su ulje upotrebljavali i u kombinaciji s raznim biljkama: s kupusom za opekline. List bi se prvo zagrijao, premazao uljem te stavljao na opekline za brže zarastanje. Za istu namjenu koristili su se i listovi blitve. Istim pripravkom koji bi se polagao na prsa liječio se dječji kašalj i skidala visoka temperatura.

Maslinovo ulje s gospinom travom također je bio lijek za opekline. Gospina trava držala se četrdesetak dana u ulju, s time su se mazale opekline, a taj se pripravak koristio pri masaži dijela tijela kojeg je mučila reuma.

Maslinovo ulje sa sumporom koristilo se za liječenje pojedinih kožnih oboljenja, poput nezaraslih rana i krasti, ali i u tamanjenju ušiju koja bi napadala djecu.

Kuhano vino i rakija ili rakija u čaju sa zaprženim šećerom bili su lijek protiv prehlade i eliksir za dug život . Za bolji apetit koristio se pelin, a osim ljudima, davao se i životinjama.

Prehlađenim je ukućanima svaka domaćica znala sniziti temperaturu ili ublažiti kašalj lijekom iz vlastita vrta. Najrašireniji lijek za vrućicu, bio je krumpir. Na čelo su se stavljale ploške krumpira i držale se tako dok se ne bi isušile.

Obilaženjem kuća i dvorišta često  se moglo naići na biljku čuvarkuću posađenu u posude ili samoniklu među kamenjem ili pak na krovu. U slučaju uhobolje, koristio se sok ove biljke koji bi se iscijedio iz listova i ukapao u uho.

Zanimljiv je i način zaustavljanja krvarenja površinske rane: za to je često korištena paučina, osobito ona koja se u klupku skupljala u manjim ili većim rupama po zidovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...