Sa županovog kolegija: Europski fondovi kao glavni oslonac

Na dnevnom redu 35. kolegija zadarskog župana Stipe Zrilića našlo se 15 točaka,a sve je započelo s Nacrtom Prijedloga Odluke o izvršavanju Proračuna Zadarske županije za 2016. godinu.

Relacije proračuna bit će na tragu onih lanjskih. Od ukupno ostvarenih prihoda i primitaka izvorni županijski prihodi iznose 73 milijuna kuna, što je na razini plana iz 2014. godine, a to se odnosi na prihode od poreza na dohodak te ostalih poreznih prihoda. Projekcija za 2016. godinu iznosi oko 458 milijuna kuna, što je za čak 78% više od lani, sve zbog promjena statusa zdravstvenih ustanova, pojasnila je županijska pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Bibijana Baričević.

Sve prijedlozi o proračunu predložit će se na Županijskoj skupštini početkom prosinca.

Župan Zrilić dodao je kako će se županija moći zaduživati po pitanju izrade dokumenata europskih strukturnih i investicijskih fondova, koji do sad nisu provođeni u planiranoj mjeri zbog kašnjenja u izradi potrebne dokumentacije, što je pojasnio pročelnik Lonić.

Dokumenti su u fazi sređivanja, proces se ubrzava i u 2016. godini očekuje se otvaranje većeg broja novih natječaja, dodao je Davor Lonić.

Iz Županijske Uprave za ceste izvijestili su kako će se u sljedećoj godini selektirati poslovi na cestama, prvenstveno zbog nedostatka sredstava. Jedan od razloga smanjenog proračuna je i najavljeno smanjivanje naknade za ceste u iznosu od 10%.
Planira se tek uređenje prilazne ceste prema Nacionalnom parku Paklenica u iznosu od 400 000 kn, koje će, uz Županijske ceste financirati Općina Starigrad te NP Paklenica.

Prvi je put na kolegiju župana sudjelovao i novi ravnatelj Lučke uprave Davor Škibola, koji je uz resornog pročelnika govorio o radu ŽLU.

Rashodi su vezani najviše na ulaganje u lučku infrastrukturu. Sanira se gat u Biogradu, luka u Tkonu, te uvala Jazine, a u planu je i izrada informacijskog sustava pomorskog dobra koji će biti na raspolaganju svim subjektima vezanim uz pomorska dobra, kao i studija korištenja mora i podmorja, pojasnio je pročelnik Krešimir Laštro.

Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo iznio je Prijedlog Odluke o sufinanciranju projekta Elektrifikacije ruralnih krajeva Zadarske županije korištenjem obnovljivih izvora energije. Prema tome 12 kućanstava sa stalno naseljenim stanovnicima, njih 4 s područja Obrovca i 8 s područja Gračaca dobit će solarne panele u vrijednosti od 622 000 kn.

Ujedno će se i sufinancirati linijski prijevoz na području gradova Benkovca i Obrovca, kao i međugradske veze ova dva grada sa Zadrom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...