Vladimir Putin: “Rušenje ruskog aviona napad je na Rusiju!”

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je izjavu za javnost nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom u Moskvi. Izjavio je kako je rušenje ruskog vojnog aviona napad na Rusiju.

“Današnji gubitak je nož koji su nam u leđa zabili suučesnici teroristima. Ne mogu to opisati ni na koji drugi način. Naša je letjelica srušena iznad teritorija Sirije projektilom iz turskog zrakoplova F-16. Pala je na sirijski teritorij četiri kilometra od Turske”, izjavio je Putin. Ustvrdio je i da su ruski piloti radili herojski posao.

“Avion je pogođen na udaljenosti od jednog kilometra od turske granice i nije predstavljao nikakvu opasnost za tursku nacionalnu sigurnost”, kazao je Putin. Ruski predsjednik je kazao i da je avion gađao mete u sirijskoj Latakiji, međunarodne teroriste porijeklom iz Rusije, kako bi se pobrinuli da se oni ne vrate kući.

Naglasio je da je “Rusija primijetila protok nafte iz Sirije, odnosno teritorija koji je pod kontrolom terorista, prema Turskoj”, prenosi RT.

Televizijska postaja prenosi i sljedeću Putinovu optužbu na račun Turske:

“Očigledno je da IS sada ne samo ima prihode od šverca naftom, nego uživa i zaštitu državne vojske… Ovim se može objasniti zašto su terorističke grupe tako hrabre kada čine teroristička djela po cijelom svijetu”.

Incident će imati teške posljedice na odnose Rusije i Turske i vrlo je zabrinjavajuća činjenica što se Turska nije obratila Rusiji, već je požurila da sazove sastanak NATO-a, ustvrdio je Putin.

Žele li da NATO služi interesima ISIS-a? Jasno mi je da svaka država ima svoje regionalne interese i uvijek smo ih poštivali, ali nikada nećemo dozvoliti ovakve zločine, kao ovaj koji e dogodio danas. Nadamo se da će se međunarodna zajednica ujediniti protiv zajedničkog zla”, izjavio je Putin.

Zaključio je da će Rusija nastaviti sa svojim naporima u borbi protiv Islamske države.

Podsjetimo, turska je vojska u utorak srušila ruski vojni avion nedaleko od sirijsko-turske granice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...