Zašto kosa sijedi?

Bez obzira na to muče li vas sijede vlasi ili o tome uopće ne marite, sijeda kosa je životna činjenica i dugo vremena ta je pojava bila misterij.

Skupina znanstvenika napokon je razriješila taj misterij koji već stoljećima muči čovječanstvo Proces sijeđenja uzrokuje nagomilavanje vodikovog peroksida zbog trošenja i oštećenja dlačnih folikula. Pri tome, vodikov peroksid blokira normalnu sintezu melanina, prirodnog pigmenta stanica kose.

Istraživanje je proveo časopis FASEB Journal, a rezultat govori kako sve naše stanice kose stvaraju male količine vodikovog peroksida. Kako starimo, te se male količine pretvaraju u sve veće. Naš se pigment u kosi izbjeljuje iznutra te nam kosa postaje siva, a na koncu i bijela.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli ispitujući kulturu stanica folikula ljudske kose. Otkrili su da se nagomilavanje vodikovog peroksida događa zbog nedovoljne količine enzima koji razgrađuje vodikov peroksid na vodu i kisik. Također, otkrili su da stanice folikula kose ne uspijevaju popraviti štetu uzrokovanu vodikovim peroksidom zbog niskih razina enzima koji inače obavljaju funkciju popravka. Nadalje, visoke razine vodikovog peroksida i niske razine enzima remete stvaranje tirozinaze, enzima koji djeluje na produkciju melanina u dlačnim folikulima. Melanin je pigment odgovoran za boju kose, kože i očiju. Istraživači pretpostavljaju da se slični procesi zbivaju u koži osoba koje imaju vitiligo – mjestimičnu depigmentaciju kože.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...