Izgledni prijevremeni izbori u Ražancu

U petak navečer nastavljena je sjednica Općinskog vijeća u Ražancu koja je započela još u ponedjeljak, ali ni taj petak nije donio nikakve čvrste zaključke, osim onog da su prijevremeni izbori itekako izgledni, budući da je vijeće odbilo donijeti svoj sud o 22 od ponuđene 23 točke dnevnog reda.

Najbitnija točka o kojoj se nije htjelo razgovarati je donošenje proračuna za 2016. godinu koji je trebao biti plan za raspodjelu 13.930.000 kuna dodijeljenih na raspolaganje Općini Ražanac. Nedonošenje proračuna do zaključenja tekuće godine siguran je signal Državi da se moraju raspisati novi izbori, što će se tijekom prve polovice 2016. godine vrlo izvjesno i dogoditi.

Koliko je alarmantno stanje u Ražancu govori i činjenica da je Nediljko Jović, predsjednik Općinskog vijeća, na sjednicu pozvao i policiju zbog promatrača koji su je u konačnici ipak napustili pa policijski službenici ipak nisu morali intervenirati. Nakon toga je Jović podnio ostavku, zajedno s Ivanom Rokom Duševićem, na pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika vijeća, a svih 13 vijećnika izglasalo je HDZ-ova Nenada Kožula za novoga predsjednika vijeća.

Ipak, ni tako konstruirano vijeće nije donijelo nikakvog pomaka u izglasavanju proračuna, budući da ga petorica vijećnika HDZ-a i četvorica nezavisnih (koji su prije bili skloni tročlanom predstavništvu HSP AS-a radi čega je ta stranka u Ražancu uživala svojevrsnu većinu) odbijaju prihvatiti. Ipak, ni tu situacija nije sasvim jednostavna – prilikom izglasavanja proračuna za njegov prolazak ruke su podignula četvorica vijećnika: HSP AS-ovi i vijećnik SDP-a, protiv prolaska bili svih pet HDZ-ovaca i dva nezavisna. Dva nezavisna vijećnika ostala su suzdržana, ali čak i da se njihov glas pridodao ovoj koaliciji HSP AS-SDP, voda ne bi išla na mlin izglasavanja proračuna.

Kada proračun nije izglasan vijećnici Hrvatske stranke prava Ante Starčević napustili su zajedno s vijećnikom SDP-a općinsku vijećnicu, a vijeće je nastavilo raditi bez njih. No, ni takvo “krnje” vijeće nije moglo izglasati nijednu točku osim one o pristupanju Ražanca u lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu “Tri mora”.

Prijevremeni izbori? Sudeći po trenutnome stanju, vrlo izvjesni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...