Politike i diskursi izbjegličke krize

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice danas je održan drugi po redu okrugli stol u sklopu Dana sociologije. Tema okruglog stola bila je “Politike i diskursi izbjegličke krize”, a organizirali su ga članovi Kluba studenata sociologije “Antifjaka”, u suradnji s profesoricama koje su vodile raspravu – dr.sc. Biljanom Kašić, s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dr.sc. Senkom Božić-Vrbančić, s Odjela za anglistiku.

Okupljenima su pokušale približiti i objasniti pojam migranata ili izbjeglica kao jednu od tema o kojima se danas svakodnevno raspravlja, a koja nije samo politička, nego i etička. Ona nas suočava kako s drugima, tako i s nama samima, našom empatijom i tolerancijom.

Postoje različite vrste migranata: oni bez dokumenta, oni prognani u potrazi za skloništem, u vremenima rata, političke opresije ili religijskih progona, ekonomski migranti koji traže zaposlenje i politički dizidenti. Iz perspektive europskih država, migranti su nepoželjni kao potencijalni državljani tih zemalja, ali su visoko poželjni ekonomski migranti zbog nedostatka radne snage, kazala je dr.sc. Biljana Kašić.

Dr.sc. Senka Božić- Vrbančić dotaknula se tolerancije i kršenja ljudskih prava, tzv. legalnog rasizma.

To je prvenstveno osjećaj uzurpacije do kojega dolazi kada se pojave oni koji ne pripadaju nekom prostoru i samim time narodu koji na tom prostoru prebiva. Danas ga možemo prepoznati u raznim sferama društva, a jedan od jednostavnijih primjera je potpuno slijeđenje zakona na granicama kada se zaustavljaju i iscrpno pretražuju ljudi zato što izgledaju kao da dolaze iz zemalja trećeg svijeta, kazala je.

Dvije kolegice složile su se da postoji pitanje sigurnosti granica i da za to postoje određeni legitimni razlozi, ali da bi se migranti trebali gledati više s antropološkog formata jer je broj onih koji predstavljaju prijetnju izrazito malen.

Ovim okruglim stolom službeno su završila predavanja ovogodišnjih Dana sociologije, a oni željni zabave mogu se pridružiti organizatorima u zabavi i opuštanju u Studentskom klubu “Božo Lerotić”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...