Ima nade za nastavak projekta helikopterske hitne pomoći: Peticiju potpisalo više od 12 tisuća građana

Više od 12 tisuća potpisa za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe stiglo je u ruke predsjednika Sabora.

Donijeli su ih predstavnici udruga u zdravstvu, prometu i Otočnog sabora, koji traže da se nedavno završen pilot projekt nastavi.

“Mi kao zemlja otoka, mi to izuzetno trebamo. dosad je postojala pomoć vojske, međutim to nije ta prava služba kakva bi trebala postojat kao u Europi”, rekla je pokretačica peticije Mirta Grandić.

Udruge smatraju da je hitna helikopterska služba najpotrebnija otocima na kojima živi 130 tisuća stanovnika, a s turistima ta se brojka ljeti  utrostručuje.

“Pilot projekt je dokazao da je takva zdravstvena zaštita potrebna, a pogotovo na otocima kad znamo da na otocima prve skupine liječnik je na otoku, a pokriva još 3 otoka”, kazao je Denis Barić, predsjednik Udruge Otočni sabor.

S tim se slaže i predsjednik Sabora koji je još devedesetih, dok je bio ministar zdravstva, pokrenuo izgradnju helidroma na otocima.

“Hrvatska vojska je to vrlo dobro, odlično radila dvadesetak godina, hoće li ona to nastaviti, na koji način ili će se naći neki drugi modus, mislim da je čak manje važno, važnoj je da to mora postojati”, rekao je Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

I budući potpredsjednik Vlade smatra da su helikopteri neophodni.

“Ja sam da se ta hitna helikopterska pomoć aktivira da se osnaži jer naši ljudi koji žive na otocima su definitivno građani 2. reda ako ne mogu pravovremeno doći do pomoći”, rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Helikopteri pilot projekt u 4 mjeseca pomogli su 219 puta, a svi pacijenti do bolnice su stigli na vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...