Jedan Transformer dekapitiran, ostale uništavaju vremenski uvjeti

Transformeri već gotovo dva mjeseca neustrašivo čuvaju naš grad, ali mi ne znamo sačuvati njih!

Kao da nije dovoljno što se tijekom izložbe koja je privukla pažnju mnogih nadležni nisu udostojali privremeno zabraniti parkiranje na tom mjestu čime bi atrakcija bila vidljiva u svom punom sjaju (valjda da slučajno ne bi propali zbog tih nekoliko tjedana), sramotan odnos prema veličanstvenim rukotvorinama crnogorskog umjetnika Danila Baletića otišao je još korak dalje.

Organizatori izložbe očigledno su ostali zakinuti za podatak da metal vrlo lako korodira izložen vlagi. Golemi Transformeri kojima je i Arnold Schwarzenegger bio fasciniran toliko da ih je htio otkupiti, iz Zadra odlaze prekriveni hrđom. Ne samo to, neki su potrgani, a jednom od njih je čak otrgnuta je cijela glava, ali ne metodom korištenom u Francuskoj revoluciji!

Uništeni Transformer 1

Dekapitirani Transformer s naslovne slike članka produkt je vandalizma, a ne procesa razmontiranja skulptura, kazali su iz EACTA-e, zagrebačke organizacije koja je priredila izložbu crnogorskog umjetnika Baletića.

Ipak, da nije samo Zadar leglo huligana koji ne prepoznaju kulturu i umjetnost dokazuje i činjenica da se prošle godine u Podgorici također dogodio identičan slučaj – i tamo je glava istoga Transformera postala dio nečije privatne kolekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...