Pijete vodu na sobnoj temperaturi? Evo zašto biste trebali piti hladnu

Bez vode nema života, a najbolji je napitak za utažiti žeđ.

Bez obzira koliko je pijete na dan, znanstvenici su postavili pitanje je li je bolje piti na sobnoj temperaturi ili hladnu?

I pronašli su odgovor.

Tijekom vježbanja naša tjelesna temperatura je povišena. Dolazi do znojenja i naš organizam na taj način pokušava sniziti temperaturu i “ohladiti” tijelo. Pritom gubimo dosta tekućine iz organizma, ali i potrebnih elektrolita koje je potrebno nadoknaditi. U tu svrhu znanstvenici preporučuju piti hladnu vodu kako bi se tijelo brže ohladilo na osnovnu tjelesnu temperaturu, a možete u nju i dodati malo soli kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite. Rezultati studije kojoj je bio cilj otkriti kada jepotrebno piti hladnu, a kada toplu vodu, objavljeni su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition.

Ispijanje hladne vode dopbro je i kada imate povišenu temperaturu, navodi se. Osjetit ćete olakšanje zbog djelovanja hladne vode, a nije loše niti u vodu iscijediti i malo limuna i staviti prstohvat soli,preporučuju znanstvenici.

Ako se borite s viškom kilograma, imate još jedan razlog za piti hladnu vodu. Istraživanja su pokazala da ćete na ovaj način potaknuti metabolizam i potrošiti dodatnih 70 kalorija na dan, koliko otprilike potroši odrasla osoba tijekom 15 minuta šetnje.

Jeste li za šetnju ili biste radije popili čašu hladne vode?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...