Recepti za domaće energetske pločice uz koje se puno lakše vježba

Energetske pločice sadrže voće i žitarice koje čine nutritivno bogat zalogaj za nadoknađivanje energije nakon treniranja, kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić. Mogu biti zdrav međuobrok, ali vam i dati energiju potrebnu da izdržite trening jer sadržavaju hranjive tvari koje daju energiju, kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka te dodaje kako su zobene pahuljice izvor ugljikohidrata, orašasto voće bjelančevina, a kokosovo brašno i maslac masti.

– Za pločice možete koristiti suho ili svježe voće, žitarice, pa čak i tamnu čokoladu jer je odličan izvor energije te u umjerenim količinama povoljno djeluje na srce i kardiovaskularni sustav – savjetuje Ćosić.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat preporučuje proteinske pločice jer sadrže proteine i vlakna, zdrave masnoće i vrlo malo šećera, a nemaju glutena. Također, proteinske pločice stvaraju i dugotrajan osjećaj sitosti. – Proteinske pločice idealne su za povećanje količine proteina i bjelančevina u prehrani. Trebale bi sadržavati orašasto voće i kokos bez žitarica. Nakon što pojedete energetsku pločicu, popijte dovoljno vode jer su one dehidrirane pa je voda ključna kako bi dale osjećaj sitosti – pojašnjava Trumbetaš.

Proteinske pločice napravite jednom za cijeli tjedan te uživajte u kvalitetnim međuobrocima. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Ipak, energetske i proteinske pločice nisu adekvatna zamjena za obrok pa ih jedite samo ako niste stigli pripremiti zdrav obrok. Prednost dajte domaćima jer na tržištu ima puno pločica od kojih većina sadrži glukozno-fruktozni sirup.

Energetska pločica – voćna

Sastojci: šalica nasjeckanog kikirikija, pola šalice rižinih pahuljica (od smeđe riže), pola šalice zobi, 1/3 šalice suncokretovih sjemenki, 1/4 šalice sušenih borovnica, 6 sitno nasjeckanih suhih marelica

Priprema: Pomiješajte sastojke i pecite dvadesetak minuta na 200°C.

Proteinska pločica

Sastojci: 60 grama zamrznutih ili sušenih jagoda, 60 grama sjeckanog kokosa, 60 grama proteina sirutke u prahu s okusom jagode, 1/2 žličice vanilin šećera, 60 ml bademovog mlijeka, 80 grama tamne čokolade

Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Smjesu stavite u hladnjak, a kad se ohladi, oblikujte i prelijte rastopljenom tamnom čokoladom te ohladite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...