Semafor na ključnom križanju u funkciji, radovi se nastavljaju

Semaforsko križanje Franje Tuđmana i bana Jelačića je privremeno osposobljeno za rad na siguran način i zahtjeva temeljitu rekonstrukciju kabelskih vodova što će biti obavljeno tijekom današnjeg dana, doznali smo iz tvrtke Franto koja zajedno sa zagrebačkim Traf signalom radi na popravku spomenutog semafora.

Kontakt struje i vode predstavljao je najveći problem kako pri detekciji tako i pri rješavanju problema. Naime, postojala je opasnost da struja kroz stup “izbije”, što bi za nedužne pješake svakako predstavljalo opasnost. Upravo kako bi se to izbjeglo, prethodnih je dana ondje treperilo samo žuto svjetlo, na siguran način. Kako bi se semafor u potpunosti vratio u funkciju, u pomoć su priskočili zagrebački kolege:

– Mi radimo, no Traf signal je pozvan budući da su njihova specijalnost upravo semafori. Kada je u pitanju neki računalni kvar, problem s programom, procesorom ili nešto drugo što nije u našoj domeni, zovemo njih, pojasnio nam je Tomislav Škara, vlasnik Franta.

Uzrok kvara, pitate se?

– Zbog godina eksploatacije oslabila je izolacija na kablovima i utjecaj kišnice uništio je puno više nego što smo dijagnosticirali prvim pregledom kad nismo mogli pristupiti kabelskim kanalima pod vodom, saznajemo od Škare koji dodaje da je kod kablova starih preko 20 godina samo pitanje vremena kad će se pokvariti. Uslijed zagrijavanja oni se skore i postaju propusni.

– To vam je kao kad imate računalo. U svakom trenutku nešto može prestati raditi, no popravci počinju tek kad se to uistinu i dogodi. Ipak, semafori se redovito prate i veći problemi uglavnom se uspješno preveniraju, rekao je Škara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...