Nakić želi vratiti ugled obiteljskom liječniku

Novi ministar zdravlja, Dario Nakić, kako je najavio, namjerava vratiti ugled i status obiteljskom liječniku i to novom reformom primarne zdravstvene zaštite.

Tako bi se u budućnosti, svi oni dijagnostički pregledi koji će biti dostupni, obavljali kod obiteljskog liječnika. Takva je praksa zapravo odavno trebala zaživjeti, no zbog previše papirologije, liječnicima je to bilo nemoguće.

-Zamislite koliko je poražavajuće da 6 godina studirate medicinu, da 4 godina iza idete na specijalizaciju ili 5 godina na subspecijalizaciju, da biste pregledavali ljude i na kraju u svom tom radnom vremenu to najmanje radite! To je poražavajuće i za struku, a devastirajuće za sustav‘, kazao je Nakić.

No, prepreka ostvarenje ove reforme jest novac, pa se predlaže, kao i do sada, udruživanje nekoliko obiteljskih liječnika koji nude različite dijagnostičke pretrage. Ujedno, Nakić želi i ograničiti broj bolesnika koji mogu biti kod liječnika obiteljske medicine na 1500, što sada nije moguće jer nemamo liječnika na tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...