Potvrđena Einsteinova teorija relativnosti: Znanstvenici dokazali postojanje gravitacijskih valova!

Jedno stoljeće unazad, veliki znanstvenik i fizičar Albert Einstein predvidio je postojanje gravitacijskih valova, koji se očituju kao male nepravilnosti u prostorno-vremenskom kontinuumu. Od tog trenutka, znanstvenici su bili u potrazi za njima.

Nakon dugo, dugo vremena i bezbroj istraživanja, konačno je stigla i službena potvrda kako gravitacijski valovi doista postoje.

Naime, znanstvenici s istraživačkog instituta LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) tjednima su radili danju i noću da bi sa sigurnošću mogli potvrditi postojanje valova, poučeni prijašnjim iskustvima kada su bili suočeni s lažnim signalima njihova postojanja.

Snažni kozmički događaji poput eksplozije zvijezda ili aktivnosti crnih rupa kreiraju takve valove.

I dok ih je Einstein predvidio još u svojoj teoriji opće relativnosti davne 1916., a indirektni znakovi njihova postojanja su demonstrirane u 1980-ima, tek 2002. godine počeo je ozbiljan lov na prostorno-vremenske nepravilnosti, i sada, nakon gotovo 15 godina, on se konačno isplatio.

Ovo otkriće znači kako je teorija Alberta Einsteina, točno 100 godina nakon njena nastanka, i znanstveno potvrđena. To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne.

“Nitko do sada nije vidio tako nešto, i ne samo da ćemo to bolje razumjeti, nego ćemo i ‘vidjeti’. To je jedna od najnevjerojatnijih stvari do sada”, rekao je profesor fizike sa Sveučilišta u Kolumbiji Szabolcs Marka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...