Spektakularna gala večera u zadarskom Arsenalu povodom Tuna, Sushi & Wine festivala

Spektakl hrane, japanske kulture, okusa i mirisa orijentalne tradicije iz ruku najboljih japanskih, hrvatskih i zadarskih masterchefova te uz prisustvo uglednih gostiju iz Hrvatske, Japana, Španjolske, Njemačke i Južne Koreje – bio bi sažetak sa sinoćnje gala večere humanitarnog karaktera u zadarskom „Arsenalu“. Do vrha ispunjen multimedijalni prostor „Arsenala“ uz sjajnu atmosferu te gastronomiju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, razvukao je osmijeh na lice direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Zvonku Šupi, zamjeniku predsjednika Turističkog vijeća zadarskog TZ-a Draženu Grgureviću i Anti Galiću, PR-u gradske Turističke zajednice. Večer je posjetiteljima zaista ponudila sve od „Tuna, Sushi & Wine festivala“: egzotični spektakl rezanja tune na poseban način ili čuveni Maguro Kaitai Show, demonstraciju japanskih borilačkih vještina koju su izveli članovi zadarskih klubova, Wa Daiko bubnjare, degustaciju sushija kojega je pripremio slavni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji te najmaštovitije specijaliteti od tune.

Drugo izdanje hrvatsko-japanskog gastronomskog festivala kojega je organizirala TZ Grada Zadra uz podršku i suorganizaciju NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki i Ministarstva turizma, u svemu je nadvisilo prošlogodišnje, a „Arsenal“ je bio vrhunac uoči današnjeg završnog dana na Forumu s javnom prezentacijom sushija i tune.

Zato je i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta kao pokrovitelj „Tuna, Sushi & Wine festivala“ i domaćin uglednim gostima – veleposlanicima Japana, Njemačke i Španjolske te izaslaniku veleposlanika Južne Koreje – izrazio zahvalnost svima koji su pomogli organizaciju spektakla. Tako je japanske turističke agente do Zadra doveo „Turkish Airlines“, dok su NPO JCEA Japansko-hrvatsko Društvo razmjene i Počasni Konzulat Republike Hrvatske u Osaki s gospođom Jelenom Yamasaki napravili sve da festival potvrdi i nadmaši kvalitetu s prvog izdanja. Zadar je definitivno ucrtan na gastro kartu svijeta!

Jasno, svega ne bi ni bilo da veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Idea nije inicirao festival, a kako „Tuna, Sushi & Wine festival“ uz gastronomsku i turističku priču nosi i ideju gospodarske suradnje, japanski veleposlanik uručio je Zahvalnice zaslužnima: gradonačelniku Kalmeti, direktoru Šupi, Anti Gotovini iz pakoštanskog tunogojilišta „Pelagos“, Milanu Mandiću iz tunogojilišta „Jadran“ u Pakoštanima i japanskom vlasniku tunogojilišta „Tuna Kali“ Jiro Kambeu.

2,5 tisuća sushija

Samo za jednim od četiri postavljena degustacijska stola ili bifea na večeri u „Arsenalu“ našlo se nevjerojatnih 2,5 tisuća sushija koje je pripremio masterchef Toshihiro Nakatsuji sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa. Još toliko bit će na današnjoj demonstraciji rezanja tune i pripremanja sushija na Forumu.

Sljedeće godine dolaze i predstavnici turizma iz Osake

Zadarska Turistička zajednica odradila je lavovski posao i pokazala kako se uspješno kroz jednu manifestaciju mogu spojiti gastronomija, turizam i gospodarstvo, pa se u priču sljedećeg „Tuna, Sushi & Wine festivala“ želi uključiti i turističko društvo iz Osake. Naravno, uz novi dolazak sushi majstora i podršku Udruge zadarskih ugostitelja, Ceha ugostitelja iz Zadra te restorana i masterchefova iz JRE.

Japan pun doživljaja iz „Arsenala“

Aikido klub „Zadar“, Kendo klub „Ouka“ Zadar, Kyudo klub „Yumi“ Zadar te Wa Daiku bubnjarska skupina „Kiyo Kito Taiko“ iz Mađarske – zbog njihove demonstracije japanskih vještina turistički agenti, turoperatori i novinari iz Japana oduševljeno su izvlačili mobitele i snimali ili fotografirali. Prizori iz „Arsenala“ gotovo trenutno preplavili su društvene mreže u Japanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...