Usvojen amandman da se omogući mali priobalni ribolov

Svih devet amandmana koje je zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke Tonino Picula uložio, ušlo je u izvješće Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta.

– Zadovoljan sam jer je usvojen najvažniji amandman kojim sam Komisiju pozvao da omogući mali priobalni ribolov u otočnim zajednicama koje tradicionalno ovise o ribarstvu, u svrhu vlastite egzistencije. Osim njega, ušao je i amandman kojim tražim da se napravi odgovarajuća definicija obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribolova u nekomercijalne svrhe, koja će se temeljiti više na društveno-gospodarskim i kulturnim karakteristikama određenog područja, a ne na dimenzijama i snazi ribarskih brodova, kazao je Picula.

Picula je također izrazio zabrinutost zbog gubitka tradicionalnih ribolovnih vještina i znanja zbog nepovoljnih uredbi za obalne zajednice.

– Pozvao sam Komisiju i da izmijeni odredbu o tehničkim specifikacijama mreža, poput minimalne veličine oka mreže, visine mreže, udaljenosti od obale i dubine korištenja s ciljem diverzifikacije ulova kako bi se ravnomjernije koristili stokovi ribe i očuvala bioraznolikost jer je to veliki problem ljudima kojima od ribarstva žive, dodao je Picula.

Usvajanje amandmana očekuje se na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u tjednu od 7. do 10. ožujka 2016.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...