Zabilježen slučaj prijenosa zike seksualnim kontaktom

Zdravstveni stručnjaci u Teksasu su zabilježili prijenos zika virusa seksualnim putem. Riječ je o prvom takvom slučaju tijekom aktualnog širenja zaraze, piše CNN.

Pacijent se zarazio seksualnim odnosom s osobom koja se nedavno vratila s putovanja u Venezuelu, a koja je zaražena ugrizom komarca. S obzirom na nova saznanja, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) uskoro će upozoriti o seksualnoj transmisiji bolesti, s fokusom na muške partnere trudnica.

– Poznato je nekoliko izoliranih slučajeva širenja ove zaraze putem transfuzije krvi te seksualnim putem, pa ovo nije vrlo iznenađujuće. Virus se u krvi zadržava tjedan dana, a tek treba ispitati koliko dugo se može pronaći u spermi. Dok daljnja istraživanja ne budu obavljena, partneri se mogu zaštititi koristeći prezervative, kazao je za CNN Tom Frieden, prvi čovjek CDC-a, dodajući kako su najveći krivci za prijeteću epidemiju ipak komarci.

Prije ovog slučaja, prijenos zike seksualnim kontaktom dokumentiran je tek dva puta – 2008. jedan je američki mikrobiolog zarazio svoju suprugu nakon što je i sam obolio tijekom puta u Senegal. Drugi slučaj zabilježen je 2013. u Francuskoj Polineziji. Tada je virus pronađen u sjemenu i urinu 44-godišnjeg muškarca, dok je nalaz krvi bio negativan na ziku.

CDC ističe da je poznato i nekoliko slučajeva zaraze prilikom porođaja, krvne transfuzije i izloženosti u laboratoriju. Zika može biti prisutna i u majčinom mlijeku, no još uvijek nije potvrđen prijenos s majke na dijete tim putem.

Podsjetimo, vjeruje se da zika virus teško i nepovratno oštećuje nerođeni plod zaraženih trudnica te se ova djeca često rađaju s mikrocefalijom – abnormalno malom glavom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...