Islamska država preuzela odgovornost za oba napada!

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Bruxellesu, izvijestila je novinska agencija Amak, bliska IS-u.

“Borci Islamske države u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili zračna luka i središnja stanica podzemne željeznice”, objavio je Amak.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je bruxelleska policija uhitila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi džihadističke grupe počinili u Parizu u studenome prošle godine.

“Borci IS-a otvorili su vatru u zračnoj luci Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na postaji podzemne željeznice Maelbeek”, prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je “Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na Islamsku državu”.

Napadi su upereni na Europu u cjelini

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio je u utorak izraze sućuti žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu, njihovim bližnjima i građanima, ističući da su napadi upereni na Europu u cjelini.

“Želio bi uputiti sućut stanovništvu Bruxellesa, brojnim ranjenima, obiteljima i bližnjima onih koji su nepravedno pogođeni jutros u eksplozijama u međunarodnoj zračnoj luci Zaventem i stanici metroa Maelbeek”, istaknuo je Juncker u svojoj poruci. “Ovi napadi danas su pogodili Bruxelles, a cilj je Europa u cjelini. Europska unija i njezine institucije moraju ostati i ostat će ujedineni u suočavanju s terorom”, dodao je Juncker.

Predsjednik Komisije je istaknuo da ne treba pribjeći strahu.

“Ovi događaju nas sve pogađaju, ali nas ne plaše. Nastavljamo raditi kako bismo se zajedno suprotstavili terorističkim prijetnjama i kako bismo došli do europskih rješenja za pitanja koja nas tiču”, rekao je Juncker.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija.

Ministrica zdravlja u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena.

Prema još neslužbenim podacima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...