Hrvatska je peta u Europi po pretilost

Nakić bi uveo poreze na slatka pića

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U povodu Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen dijabetesu, ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je u četvrtak da Hrvatska bilježi značajan napredak u liječenju komplikacija dijabetesa, no s obzirom na rastuću epidemiju te bolesti u svijetu apelirao je na stručnu javnost i udruge pacijenata da šire svijest o dijabetesu i važnosti očuvanja i ulaganja u zdravlje.

Polovica oboljelih od dijabetesa ne zna da je bolesna

Nakić je na konferenciji za novinare upozorio da u Hrvatskoj 50 posto oboljelih od šećerne bolesti još uvijek ne zna da je bolesno, dok se polovica onih kod kojih je bolest dijagnosticirana ne liječi adekvatno.

Iako se u zadnjih desetak godina prosječna dob osoba s dijabetesom povećala sa 62 godine na 67 godina, treba stalno poboljšavati zdravstvenu skrb, a oboljeli moraju naučiti živjeti sa šećernom bolešću i i kontrolirati je, paziti na prehranu i tjelesnu težinu, rekao je Nakić i najavio da će Ministarstvo zdravlja potaknuti niz akcija za promociju zdravog načina življenja.

Uvođenje posebnog poreza na slatka pića

S obzirom da je Hrvatska peta u Europi po pretilosti, Nakić je rekao kako se razmišlja o uvođenju posebnog poreza na slatka pića, kao što je to praksa u nekim europskim zemljama.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvede ili koristi hormon inzulin, bez kojega razina šećera u krvi raste, a u dužem razdoblju, ako se ne regulira, može izazvati oštećenja organa i tkiva. Kasno otkriće i neliječena bolest može izazvati brojne komplikacije, poput srčanog udara, zatajenja bubrega, sljepoće i amputacije udova.

Dijabetes je u Hrvatskoj na sedmom mjestu među vodećim uzrocima smrti. Prema službenih podacima, od njega boluje oko 255.000 osoba, odnosno 6 posto stanovništva, no procjenjuje se da je broj oboljelih s dijabetesom tipa 2, koji ima 90 posto oboljelih, veći od 400.000.

Na liječenje se troši više od 800 milijuna kuna

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec ističe kako se na liječenje dijabetesa i njegovih komplikacija godišnje troši više od 800 milijuna kuna. Oko 200 milijuna odlazi na pomagala poput trakica i inzulinskih pumpi, koja su dostupna djeci i odraslima, a oko 370 milijuna na lijekove, pri čemu su hrvatskim pacijentima dostupni najmoderniji lijekovi.

Liječnici i pacijenti zalažu se za intenzivniji pristup liječenju šećerne bolesti kroz bolju kontrolu, dijagnostiku i povećan broj pregleda, jer ranije postavljanje dijagnoze i intenzivni pristup liječenju prije pojave prvih simptoma komplikacija omogućit će bolesniku duži i kvalitetniji život i uštede za zdravstveni sustav.

Davor Bučević, predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji okuplja 57 udruga, ističe da godišnje od dijabetesa u Hrvatskoj oboli 12.000 novih osoba pa se postavlja pitanje kako napraviti efikasan sustav koji će svakom pacijentu osigurati najbolje liječenje.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar