“Tjedan Harryja Pottera” ispunio sva očekivanja

“Tjedan Harryja Pottera” održao se od 11. do 16. travnja u Gradskoj knjižnici Zadar. Manifestaciju je u suradnji s Gradskom knjižnicom organizirao Klub studenata informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. U organizaciji Tjedna sudjelovale su članice Kluba i studentice Odjela za informacijske znanosti: Lucija Žilić, predsjednica Kluba,
Jelena Šatalić Krstić, potpredsjednica Kluba, Laura Grzunov, članica Kluba, Josipa Karadžole, članica Kluba i Sara Lučić, članica Kluba.

Kako je protekao Tjedan, možete pročitati ovdje:

U ponedjeljak, 11. travnja, službeno je otvoren Tjedan Harryja Pottera. Posjetitelji su imali priliku razvrstati se u četiri školska doma (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin), a rješavali su i nagradnu križaljku. Izvučena je pobjednička križaljka, a pobjednica je osvojila knjigu Veronice Roth : Four – Priče o različitima. Sudionici su uživali i u Harry Potter torti.

U utorak, 12. travnja,održala se debata na temu: „Za i protiv Harryja Pottera“ u kojoj su sudjelovali studenti 2.godine preddiplomskog studija Informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. Studenti su bili podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku grupu, a njihove je brojne argumente pažljivo slušalo pet sudaca, koji su na kraju presudili u korist afirmacijske grupe. Članovi pobjedničkog tima osvojili su Harry Potter kalendare. U isto vrijeme na Dječjem odjelu održavala se kreativna radionica namijenjena djeci mlađeg uzrasta. Djeci je pročitana kratka priča o Harryju Potteru, nakon čega je uslijedila izrada zlatnih zvrčki. Djeca su priču slušala s velikim zanimanjem i uživala su u izradi čarobnih letećih loptica.

U srijedu, 13. travnja, ljubitelji Harryja Pottera imali su priliku zaigrati jedinstvenu tematsku društvenu igru. Sudionici su izvlačili pojmove vezane uz serijal, a zatim su ih svojoj ekipi morali crtati ili verbalno objasniti u jednoj minuti, ili su morali nabrojati tri pojma unutar pet sekundi. Pobjednici su osvojili tematske kalendare i bedževe.

U četvrtak, 14. travnja, na Dječjem odjelu održana je radionica izrade čarobnih štapića. Ova je radionica izazvala veliko zanimanje, a radionici su prisustvovala djeca mlađeg uzrasta, ali i oni malo stariji. Malo kasnije, u dvorištu Knjižnice održan je turnir u čarobnjačkom šahu. Na turniru su sudjelovala djeca OŠ Šime Budinića i OŠ Smiljevac, ali i drugi zainteresirani posjetitelji. Šah se igrao pod vodstvom Patricka Levačića. Sudionici su dobili bedževe sa grbom Hogwartsa i karte za Hogwarts Express vlak.

U petak, 15. travnja, najveći fanovi serijala imali su priliku provjeriti svoje znanje na Harry Potter kvizu. Prvi dio kviza igrao se u timovima, nakon čega su dva najbolja (s izjednačenim brojem bodova) odmjerili snage. Nakon toga, članovi pobjedničkog tima odmjerili su snage među sobom. Pobjednica kviza osvojila je trilogiju Različita Veronice Roth. Duge dvije članice pobjedničkog tima osvojile su knjigu Bajke Barda Beedlea autorice J. K. Rowling.

Subota, 16. travnja, bio je posljednji dan manifestacije. U dvorištu knjižnice igrao se improvizirani metloboj, inače čarobnjački sport koji se igra na metlama. Igrao se turnir između četiri školska doma, a pobijedio je dom Hufflepuff. Sudionici su, ovisno o osvojenom mjestu, nagrađeni s tematskim kalendarima, bedževima i Hogwarts Express kartama.

Tijekom cijelog Tjedna trajao je nagradni natječaj. Svi zainteresirani trebali su napisati pismo s temom: “Zašto bih ja trebao/trebala ići u Hogwarts?”, a organizatori su na kraju odabrali najbolje. Pobjednica natječaja osvojila je Hogwarts Express kartu, Hogwarts pismo, kartu Hogwartsa i okolice i čarobnjačku tjeralicu za Siriusom Blackom, poznatim likom iz serijala.

Tijekom cijelog Tjedna na Dječjem odjelu posjetitelji su mogli pogledati “Harry Potter” izložbu. Izložene su bile tematske knjige i bojanke, kao i predmeti povezani sa čarobnjačkim svijetom. Predmete su prikupili i organizatorima posudili ljubitelji Harry Potter serijala.

Odaziv na Tjedan i ove je godine ispunio očekivanja. Sve nagrade i ostalo potrebno za održavanje Tjedna osigurali su sponzori: Grafos Zadar, Autoškola Zadar, Zakutna ulica, Paketić Svijet Pakiranja, Naklada Ljevak, Mali Princ Torte i Kolači Zadar, Sitotisak Mateka, Bedzevi.com, Algoritam i Čistoća Zadar.

Posjetitelji su izrazili zadovoljstvo održanim aktivnostima i nagradama, a mnogi su već najavili svoj dolazak na sljedeći Tjedan.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...