Cestitka_Uskrs

Do kraja godine porasti će plaće u Hrvatskoj!

Prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena za ožujak ove godine iznosila je 5.722 kune, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, prema plaći za veljaču, prosječna je neto plaća za ožujak bila nominalno viša za 1,2 posto, odnosno 70 kuna.

Na godišnjoj razini, prema ožujku lani, pak, prosječna je plaća za treći ovogodišnji mjesec nominalno rasla za 1,9 posto, odnosno za 109 kuna.

Prosječna bruto plaća isplaćena za ožujak iznosila je 7.825 kuna. To je nominalno za 1,1 posto, odnosno 90 kuna, više u odnosu na prosjek za veljaču, ali i 2,3 posto ili 178 kune više od prosječne bruto plaće isplaćene za ožujak prošle godine.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pritom ističu da je u deflatornim uvjetima, koji obilježavaju početak ove godine, realan rast plaća zapravo bio viši od nominalnog – bruto plaće su u ožujku realno porasle za 4,1 posto, a neto plaće realno za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Dodaju i da prva tri mjeseca ove godine obilježava nešto viši rast bruto plaće u odnosu na neto plaću, jer se “istopio” utjecaj promjena u porezu na dohodak koje su prošle godine rezultirale višim neto plaćama.

Stoga je sumarno u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosječna mjesečna neto plaća nominalno porasla za 2,1 posto, dok je istodobno rast bruto plaće iznosio 2,6 posto, kažu iz HGK.

Podsjećaju i da je važnost politike plaća u Hrvatskoj prepoznata i u svibanjskim preporukama Europske komisije, u kojima se preporučuje usmjeravanje veće pozornosti na plaće u javnom sektoru čije kretanje, zbog visokog udjela javnog sektora u ukupnoj zaposlenosti, ima znatan utjecaj na ukupnu gospodarsku situaciju. Stoga se u trećoj od ukupno pet preporuka sugerira da se na temelju savjetovanja sa socijalnim partnerima usklade okviri za određivanje plaća u javnoj upravi i javnim službama.

“U tom kontekstu u nastavku godine očekujemo daljnji blagi rast plaća, u skladu s dinamikom gospodarskog rasta, pri čemu će kretanje plaća ovisiti i o intenzitetu i dinamici provedbe navedene preporuke Europske komisije”, zaključuju iz HGK.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...