Fimi medija; Kalmeta izostao sa suđenja

Bianca Matković bivša članica Predsjedništva HDZ-a nije se pojavila na nastavku suđenja u aferi Fimi media, pa je ponovljeni proces ponovno odgođen. Jučer je svoj nedolazak ispričao Božidar Kalmeta. Novo ročište zakazano je za 5. srpanja za kada je ponovno pozvan Kalmeta, a očekuje se i svjedočenje Bože Biškupića.  Afera Fimi medija ponovno se raspliće nakon odluke Vrhovnog suda koji je ukinuo prvu presudu. Teška je 70-ak milijuna kuna, koliko je procijenjen iznos  izvučeni iz javnih tvrtki preko Fimi medije, za potrebe HDZ-a, ali i Ive Sanadera osobno koji je u to vrijeme bio predsjednik stranke i Vlade.

Nakon što je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media sredinom svibnja je na zagrebačkom Županijskom sudu započeo novi proces u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike.

U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, “imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja”.

Ukinutom presudom Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...