Jedna pozitivna: Grad Zadar i HZZ proveli praktični dio rada na računalima za osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar je nositelj projekta INTOWORK – osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze.

Projekt se provodi u sklopu programa bespovratnih sredstava IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala; Poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 137.552,37 EUR, od čega se 96.836,90 EUR, odnosno 70,4% vrijednosti projekta sufinancira od strane Europske unije,

Ciljana skupina projekta su nezaposlene osobe sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesni invalidi te oboljeli od multiple skleroze s područja Zadarske županije.

Rad na računale za osobe s invaliditetom

S ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba s invaliditetom, HZZ Područni ured Zadar je organizirao teoretsku i praktičnu nastavu u radu s računalima: za teoretski dio nastave je zadužen projektni partner Pučko otvoreno učilište Zadar, a za praktični dio projektni partner Grad Zadar.

Pučko otvoreno učilište je u sklopu projekta INTOWORK izradilo nastavni program osposobljavanja za poslove računalnog operatera za osobe s invaliditetom te im je za izvođenje programa izdano rješenje od strane nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nastavni program je implementiran u razdoblju od sredine ožujka do sredine svibnja 2016.g. i uspješno ga je završilo 20 osoba s invaliditetom. Dana 18. svibnja 2016.g. u prostorijama Učilišta je organizirana svečana dodjela uvjerenja o položenom programu osposobljavanja za poslove računalnog operatera.

Teoretsko znanje rada na računalima koje su osobe s invaliditetom stekle kroz navedeni nastavni program je pretočeno u praktično znanje u suradnji s projektnim partnerom Gradom Zadrom. Djelatnici Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra su radili 7 radnih dana s 13 osoba s invaliditetom podijeljenih u dvije skupine koji su u navedenom razdoblju naučili nove mogućnosti traženja posla kroz korištenje interneta. Također su naučili osmišljavanje novih projekata, ispunjavanje projektnih aplikacija, izrada projektnih proračunskih tablica što će im dati mogućnost da u budućnosti sami osmisle nove EU projekte, kako za sebe, tako i za udruge osoba s invaliditetom kojima pripadaju.

Ovdje treba napomenuti da je praktični dio obuke u radu s računalima spojio 2 EU projekta koja su realizirana na području grada Zadra: projekt „INTOWORK – osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze“ te projekt „Co-working Zadar – suradnjom do inovacija“. U sklopu projekta INTOWORK sredstva Europske unije su iskorištena za financiranje školovanja osoba s invaliditetom za računalne operatere te za financiranje nabavke računala za Grad Zadar na kojima su osobe s invaliditetom odradile praktični dio školovanja u suradnji s djelatnicima gradskog Upravnog odjela za EU fondove, a preko projekta Co-working Zadar je Grad Zadar sredstvima Europske unije financirao uređenje i adaptaciju COIN centra gdje je održavan praktični dio rada na računalima za osobe s invaliditetom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...