Kada dođe ljeto, cijene se na Jadranu u odnosu na kopno jednostavno poduplaju

Navedene cijene dočekale su nas u istarskom Rapcu, a sezona još nije ni počela. Što li će tek biti u srpnju, kolovozu…, a tek na otocima?!

Ponedjeljak je, 13. lipnja, na televiziji se tek trljaju ruke da bi sezona trebala biti rekordna (kao i svake godine), more je taman za turiste sa sjevera, ali i cijene. Ako ćeš doručkovati vojnički pa, eto, namazati maslac na kruh i popiti čašu mlijeka, drugi dan mogao bi na još strožu dijetu.

Jednostavno – pljačka!

Jer u trgovini u istarskom Rapcu litra mlijeka ‘Z bregov košta devet kuna, dok za Dukatov maslac od 250 grama valja izdvojiti 28 kuna. Litra soka To od naranče stoji 14,99 kuna, a uvjerili smo se i da ona vrećica od pola kilograma napolitanki može stajati gotovo 40 kuna.

Česi na blagajni ispred nas dali su 50-ak kuna za tri razglednice i kutiju keksa Domaćica koju su platili 24 kune. Godinama smo slušali, čitali i gledali kako isti ti Česi vuku paštete na naš Jadran. Hrvati si uz ove cijene neće ni to priuštiti. Jedna kokošja pašteta u ovom turističkom mjestu, na kopnu, stoji 12,29 kuna. Mogli bismo pomisliti da je s takvim cijenama u trgovinama jeftinije hraniti se po restoranima, no to pada u vodu jer radler i dva decilitra prirodnog soka stoje 60 kuna, a pizza od 45 do 50, i to ona obična, normalne veličine.

Možda sve to skupa mnogima više nije vijest, ali opravdanja za ovakvu pljačku jednostavno nema. Možda se Jadran već, eto, u predsezoni odlučio za elitni turizam, no onda bi takvim trebalo biti i sve ostalo – i smještaj i usluga i isti ti restorani te kafići. A nisu. Barem ne oni gdje smo ostavili svoje kune. Ljutnju i mizeriju neće ti pasti na pamet “utopiti” jer čak i T’ga za jug, a budimo realni riječ je o studentskom vinu, stoji – 66,49 kuna – u lipnju i na kopnu! Ozbiljan je strah pomisliti što će biti u srpnju, kolovozu, a tek na otocima?

Nije utjeha ni vlakić

Ne govorimo o unikatnim suvenirima, luksuznim restoranima, nego o paštetama, mlijeku i pizzi. Najbolje je ispuhati se, eto, jednom panoramskom vožnjom onim turističkim vlakićem. Samo što je ta “panorama” u jednom smjeru jer, kad se vlakić okrenuo, za ostatak iste te panorame kartu smo morali platiti još jedanput. Ukupno: 50 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...