Pobjeda protiv Španjolske Hrvatskoj bi dala prvo mjesto, ali ne treba lakomisleno biti neumjeren

Osim što ćemo večeras (21) doznati s kojega će mjesta u skupini Hrvatska dalje na Euru 2016., dobit ćemo i još nekoliko odgovora o hrvatskoj reprezentaciji i oko nje. Na travnjaku će itekako biti zanimljivo vidjeti, uz ostalo, kako će pred vratima reagirati Danijel Subašić (on nosi značajan dio odgovornosti i krivice za prvi primljeni gol sa Česima) spram fantastičnih španjolskih napadača Nolita, Morate i Silve, kao i igrača koji će iz drugoga plana u zoni šuta ugrožavati njegova vrata.

U sklopu obrambenoga segmenta nema dvojbe da će kvartet Srna, Ćorluka, Vida i Strinić biti pod kontinuiranim pritiskom “španjolske inkvizicije” a vidjet ćemo i kako će reagirati ljudi što ih je Ante Čačić odredio kao zamjene za Luku Modrića i Marija Mandžukića. Po najavljenom, to bi trebali biti Mateo Kovačić i Nikola Kalinić.

Potonja dvojica razlikuju se i u profilu i u kalibru u odnosu na Modrića i Mandžukića i doista je za obojicu večerašnja utakmica golemi ispit, to jesti prilika da demonstriraju jesu li na takvoj mentalnoj razini da koliko sutra mogu u svakom trenu biti u početnoj postavi. Javno mnijenje, što ga u značajnoj mjeri kroje različiti stručnjaci u brojnim javnim istupima, smatraju da će u današnjoj hrvatskoj postavi Ivan Rakitić biti “numero uno”; što je, više ili manje, na njegova pleća svalilo prilično teško breme. No, Rakitić je niz puta dokazao da je pobjednik, da ima “ono nešto među nogama” što ga je, uz neupitne nogometne vrijednosti, uzvisilo do pozicije čovjeka kojemu se vjeruje.

Tu su još i Ivan Perišić, čovjek istodobno sposoban “i orati i kopati” i “držati umjetničko slovo”, a donekle je u tomu blizu njegove razine i Marcelo Brozović.

Prilika za Nikolu Kalinića (trebat će mu dosta bočnih kvalitetnih lopta) jest da u stalnoj teškoj bitki za zadnjom crtom uigrane španjolske obrane nađe pukotinu i ugrozi De Geu, jednoga od boljih vratara na ovom natjecanju.

Pobjeda bi Hrvatskoj dala prvo mjesto, ali ne treba lakomisleno biti neumjeren, Španjolska je suparnik s kojim je izuzetno teško igrati na ravnoj nozi.

Navijači? Treba biti suzdržan a istodobno i vjerovati da će francuske snage sigurnosti i organizator (UEFA) mudro podebljati razinu provjera i da će postupiti tako da što više snize rizik od nereda. Hoće li uspjeti?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...