BuzzFeed predlaže: Što sve trebate pojesti i popiti u Hrvatskoj

“Obalni dio Hrvatske, zvan Dalmacija – nevjerojatno je lijep!”, piše popularni portal BuzzFeed, koji je još jednom izreklamirao Hrvatsku na najbolji mogući način.

Ovaj izuzetno čitani portal izbacio je članak o hrani i vinima koja turisti moraju probati kada se nađu u Hrvatskoj.

Pogledajte što se sve našlo na njihovoj top ljestvici:

1. Hobotnica

Potpuno nam je jasno ako vam na slici izgleda ljigavo, kažu iz BuzzFeeda. “Ali trebali bi probati hobotnicu jer je jebeno ukusna. Možete ju jesti s nožem i vilicom, poput kobasice ili možete naručiti salatu s hobotnicom koja je mješavina hobotnice, maslina, kapara i maslinovog ulja.”

2. Kamenice

“Dalmacija je poznata i po ovim bebama. OZBILJNO, VIDITE LI KAKO SU OGROMNE?”

3. Carpaccio

“Carpaccio – tanko narezano sirovo meso ili riba popularno je jelo na obali Hrvatske, i to zbog dobrog razloga: zemlja se nalazi uz Jadransko more i preko puta odakle ovo jelo potječe.”

4. Rižoto od plodova mora

“Zaista ne možete pogriješiti s bilo čime vezanim uz morsku hranu uz obalu Hrvatske.”

5. Crni rižoto

“Rižoto od sipe poznat je Dalmatinski specijalitet. Cool stvar vezana uz ovo jelo, osim što je ukusno, je to što vam jezik postaje crn.”

6. Bilo koji kruh i maslinovo ulje

“Možda vam se Hrvatska ne čini kao zemlja maslinovog ulja, ali zapravo ovdje ga proizvode u mnogim dijelovima zemlje. Većina konoba, kako se ovdje zovu restorani koji nude tradicionalnu hranu, nudi kruh s maslinovim uljem prije svakog jela. Ako nemate snagu volje, pripremite se na to da ćete se kotrljati do kuće.”

7. Sir

“Sir je uglavnom domaći i tako svjež! Savjet: odličan domaći sir možete kupiti na Mljetu, koji je blizu Dubrovnika.”

8. Domaće vino

U Hrvatskoj se vino proizvodi u mnogo regija, piše BuzzFeed i tužno dodaje: “Nažalost za nas, nemaju dobro razvijen izvoz pa možda zbog toga ova vina niste do sada probali.”

9. Domaća tjestenina

“Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini. Špageti, makaroni i njoki su među najpopularnijim oblicima, a uz tjesteninu često dolazi domaći sir.”

10. Burek

Burek je tanko tijesto punjeno mesom, povrćem ili sirom. Burek možete naći u pekarama, a Hrvati najviše vole onaj koji im mama radi kod kuće, pišee novinarka BuzzFeeda.

11. Ćevapi

“To je dobro začinjeno meso u obliku kobasica koje dolazi u pecivu s puno dodataka, ali postoji nešto u načinu na koji pripremaju ovo jelo zbog čega je puno ukusnije nego što zvuči.”

12. Likeri i rakija

“Ova pića ispijate prije jela kako bi pripremili želudac na hranu. Voćni likeri djeluju kao da nisu alkoholni, ali zapravo jesu pa pazite kako se ponašate!”

13. Bijela riba i blitva

Izgleda tako dosadno, nema sumnje. ALI! Bijela riba s blitvom jedno je od najtradicionalnijih dalmatinskih jela pa ga morate probati barem jednom. Jedan lokalac rekao mi je da Dalmatinci jedu toliko blitve da ih zovu blitvari.”

14. Kolač od badema

“Vrlo tradicionalan dalmatinski kolač napravljen je uglavnom od badema i sira i uglavnom se poslužuje na rođendanskim slavljima.”

15. Rožata

Rožata je kao kiseli puding koji se često jede u Hrvatskoj. Ime rožata dolazi od riječi “rozalin”, što znači liker od ruže i to odlično opisuje ovaj desert, zaključuje članak novinarka Annie Daly.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...