Jezive stvari koje niste znali o svojim noćnim morama

Noćne more jedna su od onih stvari koje fasciniraju istraživače.

Sigurne smo kako i vi želite saznati nešto više o ovoj pojavi, a za ove neke stvari možda nikada niste čuli.

1. Žene imaju više noćnih mora nego muškarci

A kako je otkrilo jedno istraživanje provedeno u Engleskoj, to bi moglo biti zato što pripadnice ljepšeg spola imaju više problema s anksioznošću, a noćne more su često odraz njihove brige i tjeskobe. Žene tako češće prijavljuju emocionalno intenzivnije noćne more nego muškarci, u središtu kojih su strah, gubitak i konfuzija.

2. Nitko vas neće čuti kako vrištite

Bacanje i okretanje po krevetu? Da, no samo u holivudskim filmovima. Tijekom REM faze, svi vaši mišići su paralizirani, osim onih očnih i onih koje koristite za disanje. Ako već sjedite i vrištite, znači da ste već razbuđeni te ste izašli iz faze sna.

3. Noćnih mora se jasnije sjećamo nego drugih vrsta snova

Nažalost, no jedan od razloga zašto je to tako, jest taj što se brže razbuđujemo nakon noćnih mora pa se jasnije sjećamo što smo sanjali, za razliku od ostalih vrsta snova, koji nas ne plaše ša se zbog njih niti ne budimo.

4. One nisu doslovne

Znanstvenici se slažu kako je većina noćnih mora uzrokovana anskioznošću, ali su one rijetko doslovno tumačenje onoga što nas muči. To je otkrilo jedno malo istraživanje Sveučilišta Tufts, koje je ispitivalo snove i noćne more ispitanika nakon napada 11. rujna, za koje su smatrali kako su proizveli barem neki stupanj traume svima u SAD-u. Dok su svi ispitanici, od kojih nitko nije bio izravno pogođen napadima, izvijestili povećanje intenzivnijih snova ili noćnih mora, nitko nije specifično sanjao urušavanje Blizanaca, avione ili urušavanje zgrada, unatoč slikama koje su se svakodnevno prikazivale na TV-u.

5. Noćne more su praksa za prave stvari

Iako postoje brojne teorije o tome zašto sanjamo – one su odraz našeg nesvjesnog uma ili način na koji se naš mozak održava zauzetim, dok se mi odmaramo – jedna od njih, koja dobiva sve više poklonika, tvrdi kako je to način na koji naš mozak pokušava riješiti probleme ili se baviti intenzivnim emocijama. Drugim riječima, noćna mora može biti način na koji nas naš mozak priprema za određenu strašnu situaciju. Npr. ako sanjate da netko provaljuje u vaš dom, to bi mogao biti napor vašeg uma da vas nauči kako reagirati u takvoj situaciji ili da vam pomogne da se manje bojite.

6. Možete kontrolirati svoje noćne more

No, za to je potrebno puno prakse. To se naziva “lucidno sanjanje”, a u njemu vi možete kontrolirati smjer sna. No, kada ljudi počnu kontrolirati svoje snove, čim shvate da sanjaju, obično se i probude.
7. Noćni strahovi

Ključna razlika između noćne more i noćnih strahova jest da se oni javljaju u različitim vremenima ciklusa spavanja, zbog čega tijekom noćnih strahova možete vrištati. Naime, oni se ne javljaju u REM fazi, kao noćne more, već tijekom faze 4 spavanja, koja je najdublja faza. Tako netko može vrištati tijekom jednog, a vi ga jednostavno ne možete probuditi. Kada se osoba probudi, ona se ničega ne sjeća.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...