Ministar Kuščević dodijelio odluke o sufinanciranju 15 projekata u Zadarskoj županiji vrijednih preko 12 milijuna kuna

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je u Zadru dodijelio odluke o sufinanciranju 15 projekata za unapređenje komunalne infrastrukture u općinama i gradovima Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 12 milijuna kuna, a Ministarstvo ih sufinancira s 2,18 milijuna kuna. Radi se o projektima u Bibinjama, Galovcu, Lišanima Ostrovičkim, Novigradu, Obrovcu, Pakoštanima, Pašmanu, Poličniku, Posedarju, Preku, Stankovcima, Starigradu, Sukošanu, Škabrnji i Zemuniku Donjem. Ministar Kuščević ujedno je potpisao ugovore o sufinanciranju izrade prostornih planova za općine Bibinje, Sveti Filip i Jakov, Gračac, Starigrad i Zemunik Donji u iznosu od 138.686 kuna.

Ministar je tom prigodom naglasio da je „ovogodišnji  iznos za Zadarsku županiju udeseterostručen u odnosu na prošlu godinu, kada su bila sufinancirana samo dva projekta s ukupnim iznosom od 180 tisuća kuna. Budući da je sam u dva i pol mandata bio načelnik Nerežišća, otočne općine sa svojim vrlo specifičnim problemima, svjestan je od kolike je važnosti ulaganje u komunalnu infrastrukturu pogotovo u manjim sredinama koje moraju uložiti znatan trud da bi se othrvale negativnim demografskim kretanjima. Stoga će se uvijek truditi svakoj općini i gradu pomoći realizirati projekte povećanja komunalnog standarada jer Hrvatska je jaka onoliko koliko su jake njene najmanje općine i gradovi“.

Javni poziv za dodjelu sredstava Ministarstvo je objavilo 02. svibnja 2016. a zahtjeve općina i gradova ocijenjivalo je Povjerenstvo za provedbu postupka odobravanja proračunskih sredstava koje je odredilo koji su projekti od naročitog značaja za jedinicu lokalne samouprave te predložilo ministru donošenje Odluke o odobrenju prijenosa sredstava općini odnosno gradu.

Zaključeno je kako su svi zaprimljeni zahtjevi kvalitetni i vrijedni za lokalnu zajednicu i državu u cjelini. Ove su godine sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda značajno povećana u odnosu na prošlu 2015. sa 6 na 30 milijuna kuna. Ministar je uvjeren kako će se pozitivni makroekonomski pokazatelji pokrenuti za vrijeme sadašnje Vlade nastaviti još jačim intenzitetnom, što će dovesti do povećanja raspoloživih sredstava i omogućiti Ministarstvu da iduće godine financijski sudjeluje u većem broju projekata. Govoreći o projektima i aktivnostima Ministarstva posebno je naglasio projekte energetske obnove javnih zgrada za koje je samo u zadnjih 6 mjeseci potpisano preko 65 ugovora, što je od iznimne koristi korisnicima ali i građevinskom sektoru i gospodarstvu u cjelini. Pozvao je predstavnike Županije, općina i gradova da i dalje prate i aktivno sudjeluju u svim projektima Ministarstva.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...