9. obljetnica kornatske tragedije; Bol zbog pogibije 12 vatrogasaca ne jenjava, na zadarskom sudu ponovno suđenje Slavici

30. kolovoza 2007. godine na Kornatu su poginuli Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić i Marko Stančić. U danima koji su uslijedili od teških su opeklina, unatoč naporima liječnika u hrvatskim bolnicama, umrli Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Tomislav Crvelin, Markinko Knežević, Ivan Marinković i Ante Juričev – Mikulin. U spomen na njih 12 danas će na Kornatu biti upaljene svijeće i položeni vijenci na 12 kamenih križeva na otoku.

Prema službenom izviješću, stradavanje vatrogasaca dogodilo se zbog toplinskog udara uzrokovanog eruptivnim efektom širenja požara, do čega je dovela vegetacija na otoku. Obitelji i prijatelji žrtava ne mire se s tim objašnjenjem i još uvijek traže odgovore na brojna pitanja. Nejasno im je i dalje zašto su tijela vatrogasaca prvo prevezena u Zemunik pa vraćena na mjesto stradavanja, što je tamo sutradan radio tadašnji ministar obrane i načelnik glavnog stožera HV-a, zašto su obrisane snimke razgovora u kabini helikoptera i je li vatrogasce spalio kerozin koji se prolio iz probušenog spremnika.

Za kornatsku tragediju pravosuđe još nije okrivilo nikog, a jedini potencijalni krivac tadašnji je vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica kojeg Županijsko državno odvjetništvo tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Glavne teze optužnice protiv Slavice su da je na Kornat poslao maloljetnike Ševerdiju i Stančića te nekoliko vatrogasaca bez završene obuke helikopterskog desanta. Nadalje, po točkama optužnice zakasnio je s akcijom spašavanja stradalih, a s požarišta je povukao jedan kanader i preusmjerio ga na intervenciju u Vodicama.

Podsjetimo, Slavici je to ponovljeno suđenje. Županijski sud u Zadru 2013. godine oslobodio ga je svih optužbi. Vrhovni sud je oslobađajuću presudu ukinuo jer je suđenje odvijalo pred tročlanim Sudskim vijećem, a trebalo ih je biti pet.

Kornatsku tragediju jedini je preživio tišnjanski DVD-ovac Frane Lučić, s trajnim invaliditetom. Frane se nedavno zaposlio u HEP-u, što mu je obećao tadašnji predsjednik Uprave još 2010. godine, a da bi mogao raditi, poslan je pred invalidsku komisiju koja mu je poništila trajni invaliditet pa nije proglašen trajno nesposobnim za rad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...