Općina Vir isplatila materijalne potpore prema stanovništvu; 274,4 tisuća kuna za umirovljenike, invalide i druge socijalne kategorije

Virskih 585 umirovljenika, korisnika Centra za socijalnu skrb, nezaposlenih, osoba starijih od 65 godina, invalida i teško oboljelih osoba, uz njih još 101. kojima će za koji dan stići rješenja, dobilo je danas ukupno 274,4 tisuća kuna materijalne potpore koju Općina Vir u okviru socijalnog programa provodi dva puta godišnje. Vijećnica Općine Vir kao i u svakoj ovakvoj prigodi bila je puna, a virske umirovljenike i druge korisnike općinskog socijalnog programa pozdravio je prije same dodjele načelnik Općine Vir Kristijan Kapović:

„Zahvaljujem vam na odazivu. Uz dodjelu jednokratnih materijalnih potpora za novorođenčad i programe koji su usmjereni na djecu i mlade, za nas su u Općini Vir ovo uvijek posebno emotivni trenuci. Mladi su naša budućnost, ali vi stariji ste temelj, naša humana obaveza, briga i civilizacijski identitet“, kazao je virski načelnik pozvavši sve na veliku feštu u ponedjeljak 29. kolovoza kada će se tradicionalno slaviti Dan Općine Vir i blagdan Glavosijek svetog Ivana Krstitelja.

Blagdanu i fešti radovat će se i stanovnici otoka koji su na Viru, kako kažu, pronašli drugu mladost. Supružnici Ivkica (67) i Josip Drempetić (74) te njihova susjeda Štefanija Jambrečina (63), svi iz Gornje Stubice u Hrvatskom zagorju, već 20 godina žive u virskom naselju Lozice na Biskupljači, a u slobodno vrijeme kao pravi umirovljenici uživaju u druženju.

„Lijepo nam je na Viru. Družimo se uvijek, i kada su fešte i kad nisu“, govori gospođa Drempetić. Kako su mirovine male, potpora Općine Vir za njih je više nego značajna.

„Super je! Vir je zaista poseban po potpori koju pruža svojim stanovnicima“, još kaže. Potpori Općine Vir razveselila se i 70-godišnja Viranka Ljubica Lipovac:

„Potpora je lijepa gesta. Ona je znak pažnje, pa nije bitno koliki je iznos. Kako imam sedmoro unučadi, ovih ću 400 kuna iskoristiti za poklone“.

Od Božića potpora 500 kuna!

Sredstva za umirovljenike, korisnike Centra za socijalnu skrb, nezaposlene, starije od 65 godina, invalide i teško oboljele osobe osigurana su u proračunu Općine Vir, a od Božića ove godine bit će povećana za 100 kuna po dodjeli. Umjesto 800 kuna koliko su do sada dobivali na godišnjoj razini, virski umirovljenici radovat će se isplati od tisuću kuna.

„Znam da ni 500 kuna nije mnogo, ili tisuću ukupno, ali to je ono što kao jedinica lokalne samouprave možemo. Već punih 15 godina razvijamo naš socijalni program koji je, kao što znate, iz godine u godinu sve bolji, sadržajni i potpuniji“, istaknuo je Kapović. Osim materijalne potpore dva puta godišnje, Općina Vir posebno skrbi o osobama oboljelima od teškim bolesti, a za sve korisnike socijalnog programa osiguran je besplatni javni prijevoz.

Umirovljenici na plažama

Uz pojedinačnu materijalnu potporu u iznosu od 400 kuna, načelnik Kapović podijelio je virskim umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima, starijima od 65 godina i teško oboljelim osobama poklon pakete „Ja volim Vir“ s prigodnim programom za plažu kako bi lakše podnijeli ljetne vrućine, a neki od njih odmah su izrazili spremnost za osvježenje.

„Ja ću odmah na plažu!“ – pohvalio nam se vitalni 84-godišnji umirovljenik Krsto Bašić, nekoć slavni boćar riječkog „Zameta“ i jedan od najvećih virskih boćarskih pedagoga. Kada nije na boćalištu, neumorni Bašić uvijek je negdje u điru po svom otoku, pa će i za Dan Općine Vir rado na veliku feštu.

„Neće proći bez mene. Ja sam ponosni Viranin“, još nam je kazao šjor Krsto u društvu s 62-godišnjim Mariom Kapovićem i 80-godišnjim Marijanom Kapovićem, također virskim umirovljenicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...