Evo što sve trebate znati o 7. Saboru glagoljaša koji je krenuo danas

Na tiskovnu konferenciju koja se održala  u Zadru u utorak 13.travnja 2016 godine u 11,00 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala Kneza Trpimira 8  organizatori su  podijeli sve informacije o pripremnim aktivnostima i najavili svečanost otvorenja 7. Sabora glagoljaša „SLOVO ROGOVSKO“ koji se ove godine održava od 14. do 18.rujna u Sv.Filip i Jakovu, Zadru, Biogradu, Bibinjama i Tkonu.

Najava i uvodni dio Sabora se uz prigodni program održavala od 10. do 13. rujna u Ninu, Zadru i Sv.Filip i Jakovu.

Na tiskovnoj konferenciji je uvodnu riječ u ime domaćina izrekao  dr.sc. Tado Oršulić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. On je pohvalio dosadašnji rad Sabora i posebno izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da je i Zavod za povijesne znanosti uključen u ovu kulturnu manifestaciju.

U ime jednog od glavnih organizatora Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov  moderator tiskovne je bila  Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističkog ureda  Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov.

Naglašeno je da se ovogodišnji Sabor  održava uz dosada najveći broj sudionika uz naznaku da je dobio i međunarodni karakter jer  su  ove godine posebni gosti i sudionici iz Rusije prof.dr.sc. Andrej Soboljev, i prof.dr. Aleksandar Aleksandrovič Novik,  profesori Državnog sveučilišta u Peterburgu i Vjačeslav Kozak, postdiplomac iz Ruske akademije nauka

Nakon toga se obratio Andrej Nikolajevič Soboljev, habilitirani doktor filologije, redovni  profesor Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu, viši znanstveni  suradnik Instituta lingvističkih istraživanja Ruske akademije  znanosti, izvanredni profesor Sveučilišta u Marburgu (SR Njemačka).  On je ujedno i stručnjak za slavenske i balkanske jezike i kulture, rukovoditelj  balkanoloških ekskurzija Ruske akademije, autor nekoliko monografija  pretežno iz dijalektologije i povijesti slavenskih i balkanskih jezika. Izrazio je svoje zadovoljstvo što su pozvani kao gosti na Sabor glagoljaša i kratko najavio svoje predavanje koje je najavljeno za održavanje nakon tiskovne konferencije.

Predstavljeni su i ostali drugi sudionici iz Rusije i to:   Vjačeslav Viktorovič Kozak, suradnik Knjižnjice Ruske akademije  znanosti, postdiplomant Instituta lingvističkih istraživanja Ruske  akademije znanosti u Sankt Peterburgu, stručnjak za staroslavenski  jezik i za povijest hrvatskoga i ruskoga jezika i  Aleksandar Aleksandrovič Novik, kandidat povijesnih znanosti, voditelj  Europskog odsjeka Muzeja antropologije i etnografije “Kunstkamera”  Ruske akademije znanosti, profesor Državnog sveučilišta u Sankt  Peterburgu. Stručnjak za etnologiju i etnolingvistiku Jugoistočne  Europe i Balkana, albanski jezik i kulturu, arbanaške dijaspore.  Rukovoditelj etnologijskih ekskurzija u Albaniji, na Kosovu, u  Italiji. Autor više od 500 stručnih radova.

Nakon toga se kratko obratio i dr.sc. Filip Cvitić kratko predstavljajući projekt Fabula Croatica i najavio predavanje i prezentaciju „Drugačija glagoljica danas“ koja se prema programu održava u Arheološkom muzeju i na koju  su pozvan predstavnici Turističkih zajednica i lokalnih samouprava.

Napomenuo je da se ovim projektom  spaja poduzetništvo i kulturna baština odnosno kako od glagoljice učiniti svjetski prepoznatljivi brend.

Nakon toga je u ime organizatora Male škole glagoljice OŠ Sv.Filip i Jakov  i Udruge glagoljaša Zadar kao organizatora Sabora dio bogatog programa prezentirala Danijela Deković, prof. i predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i voditeljica Male škole glagoljice OŠ Sv.Filip i Jakov napomenuvši da je uz Turističku zajednicu općine Sv.Filip i Jakov i  potporu Osnovne škole i Općine Sv.Filip I Jakov moguće organizirati ovakvu kulturnu manifestaciju koja ove godine uz predprogram traje punih 10 dana.

Nazočnima se obratila i Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv Filip i Jakovu koja je prezentirala činjenicu da se ove godine u sklopu Sabora po prvi puta održava DAN OTVORENIH VRATA – DAN GLAGOLJICE“ u subotu 17. rujna pri čemu će se okupiti učitelji i učenici iz raznih krajeva Hrvatske održavajući glagoljaške radionice i prezentacije.

Naglašeno je da su vrata otvorena svima pa i turistima, a iz centa mjesta (od Stare škole) do nove škole će voziti turistički vlakić cijelo poslijepodne.

I na kraju se u ime pokrovitelja obratio s nekoliko riječi i Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov koji je naglasio da je sretan  i ponosan zbog ovakvog projekta, pohvalio sve organizatore, a posebno one najmlađe i zaželio uspješan rad ovogodišnje Sabora uz napomenu da vjeruje da će Općina i dalje pomagati i podržavati ovakve manifestacije koje produžuju turističku sezonu.

Klara EškinjaGlavan je pozvala sve osebno na svečanost otvorenja Sabora koja će se održati u srijedu 14.rujna u 20 sati uz staru crkvu Sv.Mihovila uz posebno glagoljaško kazivanje i otvorenje prigodne izložbe, ali i na Večer klapske pisme „OD GLAGOLJAŠKG KORA DO KALETE“ posvećena maestru Ljubi Stipišiću Delmati koji je pomogao pokretanju Sabora i napisao prigodni tekst toga naziva. Večer će se održati uz staru crkvu u petak 16.rujna u 20,00 sati uz mušku klapu „Kaleta“ iz Zadra i ženskuklapu „Garofuli“ iz Bibinja uz Zvonimira Sutlovića, čakavskog pjesnika sa otoka Iža.

Također je naglašeno da se u subotu u 10,30 održava Sv.Misa ( glagoljaška ) koju će predvoditi fra Izak Špralja franjevac trećoredac iz Zaglava uz pjevanje pučkih pivača iz Radovina i Kali.

Na konferenciji su podijeljeni promotivni  materijali i program 7.Sabora glagoljaša koji se ove godine održava u raznim mjestima naše županije: Sv.Filip i Jakovu, Biogradu, Zadru, Bibinjama, Tkonu i Ninu,

Nakon tiskovne prof.Soboljev je održao predavanje pod nazivom “Proučavanje glagoljske baštine u Rusiji” , a Vjačeslav Viktorovič Kozak je održao predavanje “Glagoljski spomenici kao izvor za etničku povijest Krka”, “Bula pape Grgura XI pavlinima: tehnika prijevoda sa latinskoga na hrvatski crkvenoslavenski” – ( pripremila Anastasija Makarova, postdiplomantkinja, Ruska akademija nauka)  i “Bula pape Grgura XI pavlinima: pripreme za novo izdanje” – ( autori: Vjačeslav Kozak, postdiplomac, Ruska akademija nauka; Anastasija Makarova, postdiplomantkinja, Ruska akademija nauka; Anastasija Harlamova, studentica Državnog sveučilišta u Peterburgu ).

Program preuzmite u nastavku

Program-7-sabora

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...