U Centru za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru održan znanstveno-popularnim kolokvij Zadarski glagoljski kontrapunkt

Večer uoči Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru proslavio je taj važan dan znanstveno-popularnim kolokvijem Zadarski glagoljski kontrapunkt. Slavili su uz suorganizatore: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Zadarsku nadbiskupiju, Udrugu glagoljaša Zadar, Državni arhiv u Zadru i Znanstvenu knjižnicu Sveučilišta u Zadru.

Bogatstvo povijesti zadarskog glagoljaštva i istraživača i štovatelja toga važnog odsječka hrvatske kulture i pismenosti prikazali su u maniri kontrapunkta – tehnike u kojoj se međusobno usklađuje više različitih samostalnih glazbenih linija.

I uspjeli su to kroz prikaz raznolikih znanstvenih istraživanja, popularizacijskih aktivnosti i onih namijenjenih djeci i mladima, zaljubljenicima u glagoljaštvo i štovateljima glagoljice.

Središnji dio skupa bilo je predstavljanje brošure Glagoljica na zadarskom području (suizdavači Sveučilište u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar) te predavanje i izložba Don Pavao Kero – u povodu 5. obljetnice smrti, koje nas je provelo kroz bogat životni put i glagoljaške dosege najvažnijeg suvremenog pokretača Zadarskog glagoljaškog kruga.

Izložba će biti postavljena do petka, zajedno s izložbom Glagoljaštvo na Ugljanu i Pašmanu te Znanstveni odjeci glagoljaštva u Centru za istraživanje glagoljaštva.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...