HDZ u Preku: “Mi smo jamac snažnih zadarskih otoka”

Zadarski kandidati na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici predstavili su se u četvrtak na otoku Ugljanu. Grozdana Perić, Davor Lončar, Martin Baričević, Božidar Longin i Željko Dilber družili su se i razgovarali s mještanima Kukljice, Kali i Preka. Program Hrvatske demokratske zajednice predstavljen je na središnjem predizbornom skupu HDZ-a za zadarske otoke u Preku, a skupu se obratio i predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta.

– Prije nekoliko dana prilikom predizbornog posjeta otocima, Slavonka koja vodi zadarski SDP hladnokrvno je izjavila – da su otoci Ugljan i Pašman pravi primjeri kako se Milanovićeva vlada odnosila prema zadarskim otocima. Uistinu, ništa nije lagala, ali ja samo želim podsjetiti na onu narodnu poslovicu: Čega se pametan stidi – budala se ponosi. Svi dobro znamo da gotovo niti jedne kune Milanović i njegova Vlada nisu uložili u četiri godine – ne samo u zadarske otoke, nego u cijelu Zadarsku županiju. Blokirali su nam sve projekte – od nastavka kanalizacijske mreže, oduzeli su nam vlasništvo tvrđave sv. Mihovila, odbili nam apsolutno sve prijave na nacionalne natječaje i uveli ograničenja na broj putovanja u smjeru Zadra. Stoga, dajmo glas HDZ-u, jedinoj stranci koja ima snagu, znanje i kvalitetne ljude, kako bi stvorili bolje uvjete za život svih nas – poručio je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Preko, Jure Brižić.
Zbog svoje specifičnosti i odvojenosti od kopna otoci su posebno pogođeni demografskim padom, starenjem stanovništva i iseljavanjem, a svi koji na otocima žive znaju da odvojenost od kopna dodatno otežava normalan život.

– HDZ ima program koji predviđa podizanje kvalitete života otočnog stanovništva kroz vraćanje potpora i poticanje gospodarstva na otocima. Nećemo se ponašati onako kako se prema otočanima ponašala Milanovićeva Vlada, na način da im je dodatno poskupjela i zakomplicirala život, naglasio je 13. na listi HDZ-a Martin Baričević.
Milanovićeva Vlada u svojem je mandatu gospodarski i materijalno upropastila cijelu državu, a posebno je zanemarivala općine i gradove Zadarske županije. No, usprkos tome naša županija, prema svim pokazateljima, bilježi znatan gospodarski rast i najveći broj zaposlenih od svog osnutka.

– Zato što imamo vjerodostojnu politiku cijelo to vrijeme i kvalitetne ljude koji tu politiku i provode. Zato što su naši ljudi uvijek među vama, slušaju sve vaše probleme i trude ih se riješiti. Sjetimo se samo koliko je projekata na otocima napravljeno dok je ministar bio ovdje nazočni Božidar Kalmeta – od novog trajektnog pristaništa u Preku, vodovoda, odvodnje, javne rasvjete, mnoštva uređenih šetnica, lučica i još brojnih drugih projekata, rekao je 9. na listi HDZ-a, zadarski dožupan Božidar Longin.

Za budućnost otoka je važno zaustaviti iseljavanje, pogotovo mladih obitelji, naglasila je druga na listi HDZ-a Grozdana Perić, uz napomenu da je važan dio socijalne politike HDZ briga o umirovljenicima kojih na otocima ima u velikom broju…

– Bolji standard umirovljenika jedan je od najvažnijih ciljeva našeg programa. U idućem četverogodišnjem razdoblju predvidjeli smo povećanje mirovina za najmanje 5 %, s tendencijom da se mirovine povećavaju do iznosa od 60 % prosječne plaće kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstven život. Nakon 65. godine života ostavit ćemo mogućnost ostanka na tržištu rada svima koji to žele. Uspostavit ćemo i nacionalnu mirovinu za osobe koje nisu samostalno sposobne privređivati i raditi. Sve što smo predvidjeli u našem izbornom programu, planiramo i ostvariti. Jamac za to je i naš predsjednik Andrej Plenković, osoba koja će vratiti vjerodostojnost hrvatskoj politici – poručila je druga na listi HDZ-a Grozdana Perić.

Mještanima Preka i ostalih otočnih općina obratio se i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.

– U četiri godine Milanovićeve Vlade niti jedan projekt na otocima nije napravljen ali je zato otočanima naneseno dosta nepravde. Znamo svi koliko je spremih projekata odbijeno, ne samo da nisu željeli dati novac nego su činili sve da ih se zaustavi. Iz tog razloga naša županija će opet, uvjeren sam, stati uz HDZ, jer je samo naša stranka jamac ravnomjernog razvoja Zadarske županije, ali i Hrvatske. I zato dragi prijatelji, 11. rujna, podržite listu broj 9. Za snažni Zadar i zadarske otoke, poručio je Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...